Go to Top

Razlike med s.p. in d.o.o. – veste, kakšne so?

Razlike med s.p. in d.o.o. je smiselno poznati pred samo ustanovitvijo podjetja. V čem se razlikujeta ti dve najpogostejši obliki poslovanja podjetnikov?

Želite registrirati podjetje? To lahko storite pri nas na Data točki – povsem brezplačno! Za rezervacijo termina registracije nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pišete na data@data.si.

Odprite podjetje na Dati!

Za ustanovitev s.p. ni ustanovnega kapitala, za d.o.o. pač

Ko se posameznik odloča za ustanovitev podjetja, velikokrat velja vlogo tudi podatek o ustanovitvenem kapitalu. Za registracijo s.p. ustanovni kapital namreč ni potreben. Obratno pa je za ustanovitev d.o.o. Družbenik(i) mora(jo) namreč pripraviti ustanovni kapital (najmanj) v vrednosti 7500 evrov. Razlike med s.p. in d.o.o. so tudi v pravno-formalni obliki. S.p. je namreč fizična oseba, ki opravlja dejavnost. Na drugi strani je d.o.o. pravna oseba.

Opravite izračun plače z našim kalkulatorjem!

Kaj pa obdavčitev?

Ko iščemo razlike med s.p. in d.o.o., jih najdemo tudi pri obdavčitvi. Kaj velja za obdavčitev s.p? S.p. ima izbiro – bo normiranec s.p. ali pa bo šlo za obdavčitev z uveljavljanjem dejanskih stroškov. V tem primeru je s.p. obdavčen po dohodninski lestvici. Za obdavčitev d.o.o. pa velja, da je praviloma izračunana iz dobička podjetja – po stopnji 19%. Toliko namreč znaša davek od dohodkov pravnih oseb. Obstaja pa tudi možnost normiranega d.o.o.

Odprite popoldanski s.p. ob redni zaposlitvi!

Preberite vse o normirancih!

Kako je z odgovornostjo?

Za marsikoga so pomembne razlike med s.p. in d.o.o. v odgovornosti. Načeloma namreč velja, da je odgovornost s.p. osebna. To pomeni, da za obveznosti odgovarja z vsem svojim premoženjem. Družbeniki pri d.o.o. pa praviloma odgovarjajo le do višine svojega vložka. To pomeni, da načeloma ne odgovarjajo s svojim osebnim premoženjem.

Kilometrina – koliko znaša v 2023?

Kakšne so še razlike med s.p. in d.o.o.?

Poglejmo še nekatere razlike med s.p. in d.o.o.

S.p. d.o.o.
Vodenje poslovnih knjig Normirani odhodki; enostavno ali dvostavno knjigovodstvo Normirani odhodki ali dvostavno knjigovodstvo
Denar na poslovnem računu Prosto razpolaga z denarjem Omejena razpoložljivost z denarjem
Plača Nima plače (dobiček je plača); plača zato ni stroške Ima plačo in si jo nakazuje (plača je strošek)

Vas zanimajo še kakšne ostale razlike med s.p. in d.o.o.? Potem so vam na voljo naši podjetniški svetovalci! Dosegljivi so na  01/600-1530 ali na data@data.si. Ta dva kontakta pa uporabite tudi, če ste že odločeni za registracijo podjetja (s.p. ali d.o.o.)! Na naši DATA točki lahko namreč brezplačno ustanovite podjetje!

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja