Go to Top

Raziskava o minimalnih življenjskih stroških objavljena!

Raziskava o minimalnih življenjskih stroških je bila pripravljena na Inštitutu za ekonomska raziskovanje (IER). Na kaj vpliva izračun minimalnih življenjskih stroškov? Koliko znašajo dolgoročni in koliko kratkoročni minimalni stroški?

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Koliko znašajo minimalni življenjski stroški?

Objavljena je bila raziskava o minimalnih življenjskih stroških oz. končno poročilo in ključne ugotovitve. Pripravil jo je Inštitut za ekonomska raziskovanja (IER). Oktobra 2022 so bili izračunani minimalni življenjski stroški. Na novo ocenjeni minimalni življenjski stroški znašajo 669,83 evra na mesec. To je 9,2 odstotka več od minimalnih življenjskih stroškov iz leta 2017, ko so bili nazadnje izračunani. To so t.i. dolgoročni minimalni življenjski stroški. Kratkoročni minimalni življenjski stroški pa znašajo 488,58 evra. To je 10,6 odstotka več kot leta 2017.

Ustanovitev d.o.o. – opravite jo lahko na naši DATA točki!

računovodsko svetovanje

Veste, kakšen regres vam pripada v 2023?

Dolgoročni minimalni življenjski stroški so osnova za določitev minimalne plače

Podatek o dolgoročnih življenjskih stroških (ki ga je »prinesla« raziskava o minimalnih življenjskih stroških) je osnova za določitev višine minimalne plače. Zakon o minimalni plači (ZMinP) namreč določa, da se neto minimalna plača določi najmanj v višini 120 odstotkov in največ v višini 140 odstotkov minimalnih življenjskih stroškov. Minimalna plača 2023 sicer znaša 1203,36 evra bruto oz. 878,48 evra neto. To pomeni, da minimalna plača 2023 znaša 131 % zneska izračunanih minimalnih življenjskih stroškov.

Jubilejne nagrade – do katere višine so neobdavčene po novem?

Na kaj pa vplivajo kratkoročni minimalni življenjski stroški?

Tudi podatek, ki ga je dala raziskava o minimalnih življenjskih stroških, o kratkoročnih minimalnih življenjskih stroških je pomemben. Ti so namreč po Zakonu o socialno varstvenih prejemkih (ZSVarPre) osnova za določitev višine osnovnega zneska minimalnega dohodka (OZMD). Ta je enak višini denarne socialne pomoči za samsko osebo. Ta znesek se je z marcem uskladil v višini 10,3 odstotka. In sicer iz 421,89 na 465,34 evra.

Celotna raziskava o minimalnih življenjskih stroških je objavljena tukaj.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja