Go to Top

Razdelitev olajšave za vzdrževane družinske člane? Kako?

Razdelitev olajšave med zavezanci je možna!

Razdelitev olajšave za vzdrževane družinske člane? To vprašanje si vsako leto pred zakonsko določenim rokom (5. februar) zastavlja veliko zavezancev, predvsem staršev. Kdo lahko uveljavlja vzdrževane družinske člane? Kateremu izmed staršev se najbolj »izplača«, da uveljavlja vzdrževane družinske člane? Kaj pa v primeru, ko sta starša ločena?

Informativni izračun plače

Naredite testni izračun dohodnine in se odločite, komu se bolj splača uveljavljati vzdrževane družinske člane in v kakšnem razmerju. Uporabite enega izmed Datinih brezplačnih kalkulatorjev ter opravite informativni izračun dohodnine in izračun olajšav za vzdrževane družinske člane!

Informativni izračun plače

Razdelitev olajšave za vzdrževane družinske člane med partnerja?

Olajšavo za vzdrževane družinske člane naj bi načeloma uveljavljal starš z višjimi dohodki. Zakonodaja pa zaradi ločenih staršev omogoča tudi razdelitev olajšave na oba starša.

Iz lestvice olajšav je razvidno, da se za drugega in več otrok olajšava povečuje. Razdelitev olajšave za vzdrževane družinske člane je zato še posebej smiselna, kadar oba starša prijavita vse otroke, delež pa določata z obdobjem uveljavljanja olajšave.

Informativni izračun dohodnine

Kako opraviti racionalno razdelitev olajšave za vzdrževane družinske člane?

Vzdrževane družinske člane naj uveljavlja tisti starš, ki ima višje dohodke in zato pade v višji davčno stopnjo.

Če imata oba starša primerljive dohodke oz. sta v istem davčnem razredu, je smiselna razdelitev olajšave. Vsakemu tako pripada še  sorazmerni delež za drugega in več otrok. Če imate dva otroka, je vsekakor bolje, da v tem primeru vsak starš prijavi oba, ne pa vsak enega.

Opravite razdelitev olajšave za vzdrževane družinske olajšave v Vašo korist. Pri tem vam bo v pomoč Datin kalkulator.

davčno svetovanje

Nova davčna zakonodaja prinaša spremembe tudi pri olajšavi za vzdrževane družinske člane

Z davčno reformo 2019/20 se bo spremenila tudi dohodninska lestvica v smeri razbremenitve dohodkov iz zaposlitve. Od leta 2020 bo veljala nova dohodninska lestvica. Prav tako se bo zvišala skupna splošna olajšava za zavezance za dohodnino, ki se določi na podlagi višine skupnega letnega dohodka posameznika.

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

To pomeni, da bi se vsem davčnim zavezancem povišala splošna davčna olajšava iz zdajšnjih 3.302 EUR na 3.500 EUR. Za uveljavljanje in priznavanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane (polnoletni in nezaposleni otrok, starši oziroma posvojitelji) je pomembna sprememba v tem, da mora imeti tak otrok prijavljeno isto stalno prebivališče kot davčni zavezanec, ki ga uveljavlja za vzdrževanega družinskega člana. Odpravlja se tako možnost, da se za vzdrževanega družinskega člana ali davčnega zavezanca, ki takšno osebo vzdržuje, šteje tudi fizična oseba, ki je začasno prijavljena na istem naslovu. Še vedno pa je dopustna razdelitev olajšave za vzdrževane družinske člane.

Želite registrirati s.p.?

Kdo so lahko vzdrževani družinski člani za razdelitev olajšave?

Vzdrževani družinski člani so lahko brez omejitev otroci do 18. leta starosti. Vsi ostali (npr. starejši otroci od 18 let, zakonski partnerji in starši zavezanca) pa morajo izpolnjevati posebne pogoje. Vzdrževane družinske člane lahko zavezanci za dohodnino uveljavljajo pri izračunu akontacije dohodnine (na mesečni ravni) ali pri informativnem izračunu dohodnine (na letni ravni). Zavezanec, ki ne prejme informativnega izračuna dohodnine, lahko olajšavo uveljavlja v  napovedi za odmero dohodnine. Takrat je tudi možna razdelitev olajšave za vzdrževane družinske člane.

Pravni nasvet

 

Uveljavljanje olajšave pri informativnem izračunu dohodnine (na letni ravni)

Zavezanec, ki med letom ni uveljavljal olajšave, in tisti, ki želi medletno olajšavo spremeniti, mora najpozneje do 5. februarja vložiti Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine lahko zavezanci oddajo:

  • osebno ali po pošti na pristojnem finančnem uradu ali
  • elektronsko preko sistema eDavki ali
  • z mobilno aplikacijo eDavki (Android in iOS).

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja