Go to Top

Rahljanje ukrepov- bo podjetnikom odleglo ali prav nasprotno?

Rahljanje ukrepov- bo podjetnikom odleglo ali prav nasprotno? -
Rahljanje ukrepov- bo podjetnikom odleglo ali prav nasprotno? -

 

Rahljanje ukrepov- bo podjetnikom odleglo ali prav nasprotno? -

 

 

Rahljanje ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa COVID-19 se je že pričelo. Nekatere nove sprostitve pa lahko pričakujemo v naslednjih dneh oz. do sredine meseca maja. So ukrepi pisani na kožo podjetnikom ali je še veliko ne-dorečenega, še posebej glede dodatnih navodil za opravljanje dejavnosti v času, ko poteka rahljanje ukrepov?

Informativni izračun plače

Vlada Republike Slovenije je izdala nov Odlok, s katerim je med drugim odpravljena prepoved gibanja izven občine prebivanja. Tako je širši populaciji najbrž odleglo, a kateri odloki urejajo rahljanje ukrepov, ki vplivajo na podjetnike?

Kaj drugi korona paket prinaša samozaposlenim?

Rahljanje ukrepov za frizersko dejavnost

 

Potrebujete računovodsko svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

S ponedeljkom se sproščajo omejitve za frizersko dejavnost. Za to dejavnost je NIJZ pripravil podrobna navodila in higienska priporočila za opravljanje te dejavnosti. Poleg nošenja mask je za izvajalca zahtevana nošnja vizirja.

 

 

Rahljanje ukrepov pri kozmetičnih storitvah

Poleg splošnih higienskih navodil in tistih, ki veljajo za frizersko dejavnost, so pri kozmetičnih dejavnostih, kjer se izvaja nega nohtov oziroma odstranjevanje dlak na nogah in rokah, dodatne zahteve. Pri teh dejavnostih je namreč predvidena plastična pregrada med izvajalcem in stranko za primere, kjer ni mogoče zagotavljati zadostne medsebojne razdalje med njima.

Odsvetovano je ličenja obraza, podaljševanje trepalnic ter izvajanje postopkov permanentnega ličenja.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Rahljanje ukrepov pri masažni dejavnosti

Z masažno dejavnostjo se lahko prične na dan 4. maja. Poleg osnovnih določil se zahteva nošenje maske in vizirja s strani izvajalca. NIJZ tudi odsvetuje izvajanje masaže obraza, kot tudi izvajanje masaže starejšim in bolnikom s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, pri katerih obstaja večje tveganje za težji potek bolezni.

Kaj drugi korona paket prinaša delodajalcem?

Rahljanje ukrepov za knjižnic, muzejev in galerij

Odlok z dnem 28.4.2020 omogoča odprtje knjižnic, muzejev in galerij. Odlok sicer dovoljuje odprtje teh ustanov s tem datumom, vendar se lahko te odprejo do 18. maja. Pri muzejih je zahtevana zagotovitev 20 m2 površine na obiskovalca in jasno označena (po možnosti krožna) smer ogleda. Svetovano je zaprtje oddelkov oz. razstavišč z interaktivnimi prikazi in zaščita blagajn s pregradami (pleksi steklom).

Tudi za knjižnice velja zagotovitev 20 m2 prostora na stranko. Bralci se knjig ne smejo dotikati. V prvi fazi je izposoja možna samo za predhodno naročeno gradivo, ki se pripravi vnaprej za vsakega bralca posebej. Omejeno je število enot knjižničnega gradiva. Ranljive skupine naj imajo še vedno omogočeno dostavo gradiva na dom. Zahtevani so zaščitni zasloni iz pleksi stekla. Posebna navodila se nanašajo na način ravnanja z gradivom in razkuževanja prejetega gradiva.

Izračun: KRIZNI DODATEK

Rahljanje ukrepov za trgovine in trgovine z oblačili

Za trgovine z oblačili so tudi predvidene posebni ukrepi. Posebna navodila se nanašajo na razkuževanje in zračenje kabin za pomerjanje, ločeno shranjevanje že pomerjenih oblačil za 2 dneva in razkuževanje plastičnih in kovinskih delov. Vrnjena oblačila se mora  hraniti  vsaj 2 dni v ločenem prostoru in za to je potrebno voditi evidenco.

Zaposlenim niste izplačali kriznega dodatka?

Rahljanje ukrepov za gostinsko dejavnost

Od 20. aprila je omogočen osebni prevzem hrane na prevzemnih mestih pri gostincih, a je s 4. majem napovedano dodatno sproščanje ukrepov in nudenje gostinskih storitev na terasah gostincev. Navodila za gostinsko dejavnost na terasah NIJZ še ni izdal in prav tu se poraja mnogo vprašanj.  Problemov mrgoli – kakšne naj bodo razdalje med mizami, bo obvezno nošenje mask, kakšne bodo zahteve glede sanitarijev oz. odpiralnih časov? Teh navodil NIJZ do konca aprila še ni objavil.

Vsekakor je zahtevano ravnati skladno z načeli HACCP sistema in zagotavljati varno delo z živili.

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

 

 
 

 

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja