Go to Top

Računi v tujini: FURS odmeril 3,6 milijona davkov

Računi v tujini te dni zaposlujejo Finančno upravo RS

Računi v tujini  gre za podatke, ki so jih prvič prejeli iz držav podpisnic sporazuma pod okriljem OECD. Sodeluje približno 50 držav, sicer pa jih je sporazum podpisalo 98, zato se bo v prihodnje število sodelujočih držav še povečalo. Na FURS-u so od 35 držav prejeli 27.940 zapisov podatkov in na koncu identificirali skupno 14.202 zavezanca za davek oziroma 23.021 finančnih računov. To so računi v tujini, ki jih imajo slovenski davčni rezidenti.

Zdaj so te podatke obdelali in primerjali s prijavljenimi dohodki. Kjer so ugotovili večja neskladja, so uvedli davčni postopek. Opravljeni nadzori so razkrili nepravilnosti v približno 1.400 primerih. V teh primerih so odmerili dodatne davčne obveznosti v skupnem znesku 3,6 milijona evrov. Ob tem so prejeli tudi 160 samoprijav, v katerih so zavezanci sami napovedali prejete dohodke.

Kako prijaviti račun v tujini, smo že pisali.

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

V primeru ugotovljenih kršitev namreč lahko FURS kršitelje kaznuje. Globe se gibljejo med 200 in 1200 evri za fizične osebe, med 800 in 10.000 evri za samostojne podjetnike ter med 1200 in 30.000 evri za pravne osebe.

Na Finančni upravi pravijo, da so zavezanci resno sprejeli opozorilo o samoprijavi. Leta 2015 so zabeležili 17.166 samoprijav, letos do aprila pa 41.254. Število samoprijav se je zelo povečalo, ko je prišlo do izmenjave podatkov med državami.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Za sveže podjetnike smo pripravili seminar, na katerem predstavljamo vse zahteve, ki jih prinaša vodenje lastnega podjetja. Ker boste vse informacije dobili na enem mestu, se boste lahko brez skrbi posvetili svoji poslovni dejavnosti.

Navidezne prodaje poslovnih deležev

Računi v tujiniMed najvišjimi ugotovljenimi nepravilnostmi poudarjajo primere navideznih prodaj poslovnih deležev, kjer gre dejansko za izplačila kapitalskih dobičkov. V teh primerih gre praviloma za tujo pravno osebo, ki nastopa kot kupec poslovnega deleža, za njo pa stojijo iste fizične osebe, ki v Sloveniji nastopajo kot prodajalci poslovnega deleža, so pojasnili na FURS-u.

Prejeti podatki o bančnih računih slovenskih zavezancev v tujini pa so dobrodošli še za drug namen. Za kar nekaj davčnih dolžnikov so namreč šele zdaj ugotovili, da imajo račun tudi v tujini. Vsi dolžniki skupaj so FURS-u dolžni približno pet milijonov evrov. Da bi lahko ta dolg izterjali z njihovih računov v tujini, je FURS že poslal zahtevke za mednarodno upravno pomoč.

Podatke, ki so jih prejeli v okviru avtomatične izmenjave informacij, so sicer obravnavali kot vse druge kontrolne podatke, ne pa kot informacije o nepravilnostih. Pri tem so ugotovili, da so številni zavezanci dosežene dohodke napovedali in so to svojo obveznost izpolnjevali tudi v času, ko avtomatična izmenjava informacij še ni bila razvita.

Vsi računi v tujini niso davčna utaja

Sicer pa zgolj informacija o nekem visokem znesku na tujem računu kljub nizkim doseženim dohodkom v Sloveniji v tekočem obdobju še ne pomeni avtomatično, da gre za davčno utajo ali kakšno drugo nepravilnost.

Takšen primer so denimo starejše osebe, ki so imele v času svojega aktivnega življenja v tujini razmeroma visoke prihodke in od njih takrat tudi plačale dajatve, zdaj pa v Sloveniji prejemajo razmeroma nizko pokojnino. V takšnih primerih ne gre za davčno izogibanje. Veste, kdo se bo lahko upokojil v letu 2018?

Pri nekaterih primerih vsebujejo računi v tujini  razmeroma visoke zneske. Ugotovili so, da imajo posamezniki sicer formalno status slovenskega rezidenta, ampak dejansko že dalj časa niso slovenski davčni zavezanci. Gre za osebe, ki so se pred leti izselile iz Slovenije, vendar formalno niso uredile svojega rezidentskega položaja.

Pri določenem delu zavezancev pa so seveda ugotovili, da FURS-u niso prijavili, da obstajajo  računi v  tujini in tudi ne dohodkov na njih, a tudi pri teh so lahko razlogi zelo različni, poudarjajo na FURS-u.

Kar veliko število računov ima denimo nizko stanje. Pogosto gre v teh primerih zgolj za nepoznavanje obveznosti, da se morajo vsi računi v tujini prijaviti davčnemu organu, ugotavljajo na FURS-u. Zato napovedujejo, da bodo v kratkem približno 10.000 zavezancev obvestili, da morajo račune v tujini prijaviti.

“Skratka, v tem začetnem obdobju izmenjave želimo predvsem omogočiti zavezancem, da čim lažje izpolnijo svoje obveznosti, manj pa bo (vsaj zaenkrat) izrazito represivnih ukrepov,” so zapisali.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Za vse, ki lahko o računu v tujini samo sanjajo, pripravljamo brezplačen seminar o tem, kako zaslužiti s svojim hobijem ali idejo.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja