Go to Top

Prvi maj, praznik dela: Kakšno je stanje na trgu dela?

Prvi maj se je začel praznovati kot mednarodni praznik dela v spomin na žrtve delavskih protestov v Chicagu pred 132 leti. Delavci so takrat na zborovanjih zahtevali več pravic in osemurni delavnik. Danes je prvi maj oziroma praznik dela priložnost, da razmislimo o položaju delavcev in delodajalcev na trgu dela in da opozorimo na nepravilnosti, pa tudi na pozitivne zgodbe. V nadaljevanju povzemamo nekaj zanimivih podatkov, ki so jih za prvi maj pripravili na Statističnem uradu RS (Surs).

>>> Pri nas je ustanovitev podjetja povsem preprosta! Za podjetniške začetnike v podjetju DATA organiziramo tudi dva odlična seminarja – Na kaj moram biti pozoren kot normiranec? in Podjetnik sem – kaj pa zdaj?

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Pregled trga dela za prvi maj

Med prebivalci, starejšimi od 15 let, je bilo v letu 2017 skoraj 55 % delovno aktivnih. Bilo jih je 959.000. Število delovno aktivnih se od leta 2013 ponovno povečuje, predvsem število zaposlenih v rednem delovnem razmerju.

Povprečna mesečna neto plača je v letu 2017 znašala 1.062 evrov (1.627 evrov bruto). Glede na leto prej se je nominalno povečala za nekaj več kot 30 evrov, realno pa se je povečala za 1,7 %.

Informativni izračun plače

Davčna obremenitev dela

Davčna obremenitev stroškov dela pomeni, kolikšen del skupnih stroškov dela so davki in socialni prispevki. V letu 2016 je bila davčna obremenitev stroškov dela za zaposleno osebo v Sloveniji 38,7-odstotna. To pomeni, da je bil tolikšen delež teh stroškov namenjen za plačilo davčnih bremen, 61,3 % pa za neto plačo.

Zadnji popolni podatki za Evropsko unijo se nanašajo na leto 2015. Slovenija se je v tem letu uvrstila prav malo nad povprečje EU (38,4 %). Stroški dela so bili davčno najbolj obremenjeni v Belgiji (49,4 %), najmanj pa na Malti (19,0 %).

>>> Kaj je neto plača, kaj osnovna bruto plača, koliko znašajo prispevki, ki jih morajo plačevati delodajalci in zaposleni, ter kolikšen je končni strošek delodajalca, pojasnjujemo v prispevku Informativni izračun neto plače.

Delodajalci iščejo nove delavce

V letu 2017 so delodajalci razpisali približno 65.300 prostih delovnih mest, kar je za skoraj tretjino več kot leto prej, ugotavlja Surs.

Največ prostih delovnih mest je bilo razpisanih v predelovalnih dejavnostih (24,8 %), gradbeništvu (19,3 %) in v dejavnosti trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil (12,8 %).

prvi maj

Pričakovanja glede zaposlovanja v slovenskem gospodarstvu so bila v prvem četrtletju 2018 precej nad dolgoletnim povprečjem. To pomeni, da podjetja ocenjujejo, da se bo pozitivni trend zaposlovanja nadaljeval. V marcu 2018 je povečanje zaposlovanja pričakovalo 49 % podjetij v trgovini na drobno, 42 % gradbenih podjetij, 29 % predelovalnih podjetij in  23 % storitvenih podjetij.

>>> Potrebujete pomoč pri izbiri novih sodelavcev? Preverite naše kadrovsko svetovanje!

Izziv bo staranje prebivalstva

Prvi maj prinaša tudi priložnost, da pogledamo, s kakšnimi izzivi se bo srečeval slovenski trg dela. Največji bodo vsekakor demografske spremembe.

Povprečna starost prebivalcev Slovenije se je v zadnjih 10 letih povečala za skoraj dve leti. Obenem pa je bil v letu 2017 – prvič po letu 2005 – negativen tudi naravni prirast.

Slovenija sicer izstopa v Evropski uniji še po eni najnižjih stopenj delovne aktivnosti med 55–64 let starimi osebami. Ta je bila v 2016 38,5-odstotna. Najvišja je bila na Švedskem (75,5 %), najnižja pa v Grčiji (36,3 %).

>>> Se tudi vi za prvi maj sprašujete, kako do dodatnega zaslužka? Koristne nasvete dobite na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja