Go to Top

Provizije na hrvaških bankomatih praznijo naše žepe

Provizije na hrvaških bankomatih so poskočile v nebo. Odkar se je z letošnjim letom poslovila hrvaška kuna, turistom ne morejo več zaračunavati provizij za pretvorbo denarja v kune. Hrvaške banke so tako našle novo »rešitev«, da lahko zaslužijo od turistov. Od letos naprej jim zaračunavajo za uporabo bankomatov.

Plačevanje provizij za dvigovanje denarja na tujih bankomatih je nekaj normalnega. Če dvignete denar na tuji banki, vam provizijo zaračuna vaša banka. Na Hrvaškem pa so šli še korak dlje. Dodatne provizije so začele zaračunavati tudi tamkajšnje banke. Če torej dvignete denar na hrvaškem bankomatu, boste plačali provizijo svoji banki, poleg tega pa tudi banki, katere bankomat uporabljate.

Odprtje s.p. – hitro, enostavno in brezplačno na DATA točki!

Kako visoke so hrvaške provizije?

Odkar je Hrvaška pričela uporabljati evre, so se cene po celi državi povišale. Zelo visoke so tudi provizije ob dvigovanju denarja iz bankomatov. Zaračunajo jih posameznikom, ki denar dvigujejo s pomočjo tuje kartice. Za imetnike hrvaških kartic provizij ni.

Najvišje provizije zaračunavata Zagrebačka banka in Addiko bank, in sicer 5,31 € na dvig. Takoj za njima je Hrvatska poštanska banka, kjer znesek provizije znaša 5,0 €. Dvig na Privredni banki Zagreb vas bo stal 4,78 €, na bankomatu OTP in Raifeissen pa 4,65 €.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Kje so provizije najcenejše?

Prva provizija, ki vam jo zaračuna vaša banka, je odvisna od vsake slovenske banke posebej. Znesek provizije je enak, ne glede na to, koliko gotovine dvignete. Zato se vam bolj splača dvigniti višji znesek, kot opraviti več manjših dvigov. Ostaja pa nekaj bankomatov, kjer se proviziji lahko izognete. Najdemo jih predvsem v Istri. Istarska kreditna banka Umag se je namreč odločila, da ne bo sodelovala v odiranju turistov. Na njihovih bankomatih je za dvig gotovine s tujo kartico ne zaračunavajo provizije.

Izognite se plačevanju provizij, tako da denar dvignete že v Sloveniji. Gotovino boste na Hrvaškem najbolj potrebovali za nakup pijače, sladoleda in spominkov, pa tudi raznih vstopnin ali najemov senčnikov na plaži. Na hrvaških bankah in poštah pa lahko do konca leta brezplačno zamenjate kune za evre, tako da če vam jih je od lanskega poletja ostalo še kaj, jim zamenjajte in zapravite na letošnjem dopustu.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja