Go to Top

Proizvodnja peletov vse pomembnejša gospodarska dejavnost

Peleti so, poleg lesne biomase, eden od glavnih obnovljivih virov energije za ogrevanje. Zanimanje za ogrevanje s tem energentom je tudi v Sloveniji čedalje večje. Zato utegne biti proizvodnja peletov odločna poslovna priložnost za vse, ki razmišljate o ustanovitvi podjetja ali doegistraciji dejavnosti v vaši obstoječi firmi.

>>> Kako poteka postopek za odprtje podjetja, razlagamo na brezplačnem skupinskem svetovanju!

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

V Sloveniji vse večje zanimanje za pelete

Po podatkih evropskega statističnega urada (Eurostat) je celotna Evropska unija (EU) neto uvoznica peletov. To velja tudi za Slovenijo, kljub povečevanju domače proizvodnje. Tako večino peletov uvozimo iz Romunije (41 odstotkov), sledijo Bosna in Hercegovina, Hrvaška in Avstrija.

Največ gospodinjstev v Sloveniji se še vedno greje z drvmi. Se je pa število teh v zadnjih dveh letih zmanjšalo. Raziskava REUS je ugotovila tudi, da so slovenska gospodinjstva vse bolj energetsko ozaveščena. Zato ne preseneča, da jih dobra petina razmišlja o prehodu na drugačen način ogrevanja. V zadnjem obdobju je vse več Slovencev začelo kuriti s peleti.

proizvodnja peletovTi so okolju prijazni, hkrati pa so poceni vir za ogrevanje. Uporabljajo se lahko v gospodinjstvih, pa tudi v srednjih in velikih podjetjih. Rokovanje z njimi je enostavno, prav tako transport in skladiščenje.

Prednost peletov je tudi preprosta raba v sobnih pečeh, ki se pogosto uporabljajo kot dopolnilni vir ogrevanja.

Proizvodnja peletov dobra poslovna priložnost

Ustanovitev podjetja, katerega dejavnost je proizvodnja peletov, zato utegne biti dobra poslovna priložnost. Postopek za ustanovitev d. o. o. ali ustanovitev s. p. se brezplačno opravi na VEM točki DATA. Kaj morate pred tem vedeti, vsem bodočim podjetnikom razlagamo na izobraževanju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Registrirati boste morali dejavnost s šifro 16.290 Proizvodnja drugih izdelkov iz lesa, plute, slame in protja. Ta sodi med obrtne dejavnosti, ki jih natančneje določa Uredba o obrni dejavnostih.  Za njihovo opravljanje podjetnik potrebuje obrtno dovoljenje, za njegovo pridobitev pa glede na dejavnost specifično izobrazbo. Več o pridobivanju obrtnega dovoljenja smo že pisali v prispevku Pred registracijo podjetja preverite, ali potrebujete obrtno dovoljenje.

Če boste želeli pelete prodajati, boste morali registrirati še dejavnosti s šifro 46.710 Trgovina na debelo s trdimi, tekočimi in plinastimi gorivi (prodaja na debelo, trgovinam za nadaljnjo prodajo) oziroma 47.789 Druga trgovina na drobno v drugih specializiranih prodajalnah (trgovina na drobno). Če pa bi pelete tudi uvažali oziroma bi se ukvarjali le z uvozom, boste v postopku za registracijo podjetja izbrali Posredništvo pri prodaji goriv, rud, kovin, tehničnih kemikalij (46.120).

Proizvodnja peletov pa se lahko opravlja tudi kot dopolnilna dejavnost na kmetiji. Za vsa dodatna vprašanja glede ustanovitve podjetja in registracije ustrezne dejavnosti so vam na voljo naši podjetniški svetovalci. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 530.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja