Go to Top

Proizvodnja gotovih jedi in obrokov kot poslovna priložnost

»Vsi ljudje hitijo, v paniki živijo,« poje znani refren, zato danes pišemo o tem, kaj vse potrebujete, če želite, da bo proizvodnja gotovih jedi in obrokov vaša nova poslovna priložnost.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

S. p., popoldanski s. p. ali raje d. o. o.?

Več informacij

Se strinjate, da je tempo življenja res nor? Kljub obveznostim, ki nam jih prinašata služba in usklajevanje osebnega življenja, si moramo ljudje v prvi vrsti zase, nato pa tudi za druge, vzeti čas. Časa nam nemalokrat zmanjka celo za osnovno potrebo, hranjenje. Strokovnjaki svetujejo, da si čas za malico vedno vzamemo, četudi pojemo le nekaj »na hitro«. Tak tempo življenja pa je lahko tudi – kot vemo, vsaka kriza prinaša nove priložnosti – odskočna deska za novo poslovno priložnost.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Če se v kuhinji dobro obrnete, lahko morda razmislite o tem, da bi se pričeli ukvarjati s proizvodnjo pripravljenih jedi in obrokov. Da bi te gotove jedi prodajali dalje, denimo prodajalnam, bo potrebna še (do)registracija trgovinske dejavnosti.

Sem spada proizvodnja gotovih jedi in obrokov (SKD: 10.850) – to je že začinjenih, skuhanih in pripravljenih za zaužitje, zamrznjenih, vakuumsko pakiranih ali konzerviranih. Jedi so sestavljene iz najmanj dveh sestavin ter pakirane in pripravljene za nadaljnjo prodajo.

bigstock-129269990Sem spada:

  • proizvodnja svežih ali zamrznjenih gotovih mesnih jedi,
  • proizvodnja obrokov iz rib,
  • proizvodnja zelenjavnih jedi, tudi juh,
  • proizvodnja zamrznjenih pečenih pic,
  • proizvodnja svežih ali zamrznjenih gotovih jedi na osnovi testenin.

V to dejavnost pa ne spada tudi prodaja teh gotovih jedi; za to bo potrebna registracija trgovine na debelo s pripravljenimi jedmi oziroma trgovine na drobno s pripravljenimi jedmi v prodajalnah.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Če bi želeli gotove jedi tudi dostavljati, bo potrebna registracija dejavnosti dostave.

Ta dejavnost izvzema tudi pripravo jedi iz ene same sestavine, prav tako sem ne sodi proizvajanje svežih nepečenih pic, zavitkov, cmokov ter pripravo jedi za takojšnje zaužitje, npr. v restavracijah.

Spomnimo, doregistracija dejavnosti je hiter, enostaven in brezplačen postopek. Zanjo se lahko odločite kadarkoli tekom svojega poslovanja, le oglasiti se morate na kateri izmed VEM točk, vključno z VEM točko DATA.

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Higiena, pravila, standardi

Ko zadeva hrano, veljajo strožji pogoji za opravljanje dejavnosti. Uredba o izvajanju delov določenih uredb Skupnosti glede živil, higiene živil in uradnega nadzora nad živili določa, da se morajo pred začetkom oddaje živila na trg obrati na področju proizvodnje, predelave in trženja živil registrirati v evidenco, ki jo vodi Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Prijava na brezplačno izobraževanje

Nosilec živilske dejavnosti je vsaka fizična oseba, samostojni podjetnik posameznik ali pravna oseba, ki izvaja katerokoli obliko živilske dejavnosti. Preverite, za katere dejavnosti boste potrebovali registracijo živilskega obrata!

O registraciji živilskega obrata in vsej zakonodaji, ki ji morate zadostovati, smo pisali v Registracija živilske dejavnosti obvezna tudi za catering.

Proizvodnja specializiranih živil

Lahko pa se tudi specializirate za proizvodnjo homogeniziranih in dietetičnih živil. To so denimo hrana za dojenčke, za dietetike, hrana brez glutenov, hrana z zmanjšano količino kalorij …

Od dejavnosti, ki promovirajo zdrav način življenja, smo pisali o tem, kako lahko imate domači SPA center, masažni salon, kaj morate registrirati, da če želite imeti fitnes center in prodajati šejke, o tem, kaj dela dietetik, o dejavnosti gorskega vodnika.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Ustrezna statusna registracija

Preden se poslov lotite tudi zares, pa morate imeti registrirano ustrezno statusno obliko. Na VEM točki DATA lahko registrirate s. p., popoldanski s. p. ali pa d. o. o. Če se v poslovni register vpisujete prvič in se boste samozaposlili, pa vam dve leti pripada tudi nižje plačevanje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Spomnimo, popoldanski s. p. se smatra kot dopolnilna dejavnost (pogoj za odprtje je, da ste pri drugemu delodajalcu zaposleni za polni delovni čas) in ne kot osebno dopolnilno delo!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja