Go to Top

Proizvodnja biometričnih naprav

Je lahko proizvodnja biometričnih naprav, tako kot drugih merilnih naprav, izjemno spodbudna za naš trg?!

V Sloveniji je veliko podjetij, ki se specializirajo za izdelavo merilnih naprav in prav proizvodnja biometričnih naprav predstavlja velik razvojni potencial. Biometrične naprave niso več samo čitalci prstnih odtisov v naših mobitelih ampak tudi infra-rdeče kamere v naših prenosnih računalnikih, senzorji, ki odklepajo naše hiše ali pametne avtomobile. Rdeča nit vsega tega je, da je »miniturizacija« in razširitev uporabe teh tehnologij prinesla tudi množično prilagajanje izdelkov in priložnost za velik zaslužek.

Informativni izračun plače

Kako registrirati podjetje za proizvodnjo biometričnih naprav in izdelkov?

Zakon o meroslovju zahteva, da morajo nekateri merilni inštrumenti imeti certifikat in biti ustrezno označeni. V kolikor izdelek izpolnjuje zahtevane tehnične specifikacije in se zanj določi primerno ime, se zanj izda certifikat in to za obdobje desetih let. Merilo mora tudi imeti ustrezne napise in oznake.

Za večino meril je zahtevana tudi odobritev tipa merila pri Uradu RS za meroslovje. Urad tudi izvede prvo overitev merila, kjer se  izvede pregled in potrditev skladnosti merila z odobrenim tipom. Urad izvede to na podlagi zahteve za prvo overitev merila- in to za vsako merilo posebej.

Pravni nasvet

Katero dejavnost registrirati?

Vsako podjetje, bodisi s.p. ali d.o.o. lahko izstavlja račune za prodajo izdelkov ali storitev, ki so jih vnaprej registrirali. Te do-registracije dejavnosti lahko opravite brezplačno na naših VEM točkah. Za proizvodnjo biometričnih instrumentov morate imeti registriran »Proizvodnja merilnih, preizkuševalnih in navigacijskih instrumentov in naprav« (SKD 26.510).

V kolikor pa proizvajate izdelke za končno uporabo v gospodinjstvih pa potrebujete dejavnost »Proizvodnja električnih gospodinjskih naprav« (SKD 27.510).

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Se ukvarjate tudi z raziskovanjem?

V kolikor se ukvarjate tudi z raziskovalno in razvojno dejavnostjo s povezavo okrog merilnih in biometričnih instrumentov, morate imeti registrirano dejavnost »Raziskovalna in razvojna dejavnost na drugih področjih naravoslovja in tehnologije« (SKD 72.190). Več o pogojih in specifikah te dejavnosti smo že pisali »Znanstvena raziskovalna in razvojna dejavnost – pot do zaslužka«.

Registracija intelektualne lastnine in vavčer

Z letošnjim letom je Slovenski podjetniški sklad (SPS) pričel z izvajanjem spodbude v obliki vavčerjev. Ti vavčerji so na voljo razvrščeni po različnih tematikah, med drugim za (delno) financiranje zaščite intelektualne lastnine, certificiranje kakovosti in prototipiranje.

Računovodski servis vam olajša birokratske tegobe

Naš računovodski servis nudi računovodske storitve in podporo tako mikro, malim kot tudi srednjim podjetjem. Tako opravljano računovodske storitve za s.p., kot tudi za d.o.o.. V primeru zanimanja za naše storitve nas obiščite na našem naslovu in prosite za ponudbo.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja