Go to Top

Prodaja premičnin za fizične osebe neobdavčena

Prodaja premičnin, ki jih na različnih prodajnih portalih ali preko družbenih omrežij prodajo fizične osebe, je neobdavčena. Če boste torej prodajali svojo staro stanovanjsko ali športno opremo in oblačila, to ne bo obdavčeno, zaslužka pa vam ni potrebno prijaviti v dohodnino.

Zakon o dohodnini (Zdoh-2) v 32. členu namreč pravi, da fizična oseba ne plača dobička iz kapitala od odsvojitve premičnin. Izjema so le prodaje prevoznih sredstev, prodaje vrednostnih papirjev in deležev v gospodarskih družbah ter seveda prodaja nepremičnin.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Se poigravate s poslovno idejo? Na seminarju vam zaupamo, kako jo preizkusiti, da pri tem ne boste kršili zakonodaje.

Več informacij

Prodaja premičnin lahko predstavlja dejavnost

A pozor. Če bi se radi s prodajo premičnin ukvarjali redno in pri tem ustvarjali dobiček, boste v bistvu opravljali dejavnost. Ali gre za opravljanje dejavnosti ali ne, se bo preverjalo od primera do primera, v ta kontekst pa lahko padete prav kmalu in čeprav bo morda prodaja premičnin opravljena le nekajkrat ne glede na njihovo vrednost.

prodaja premičnin

To pa ne bo več neobdavčeno. V tem primeru morate odpreti podjetje ali registrirati dejavnost kot samostojni podjetnik.

S svojim podjetjem lahko opravljate različne dejavnosti, pri nekaterih morate izpolnjevati določene pogoje.

Morda vas zanima tudi prispevek Ali veste, kdaj postanete davčni zavezanec (DDV)?.

Podjetje lahko kadarkoli odprete brezplačno na Datini točki Vem. Pri nas lahko podjetje odprete hitro, enostavno in brez dodatnih stroškov. Pokličite nas in se prijavite za termin na 01/6001 530 ali nam pište na data@data.si.

Pomagali vam bomo tudi, da boste izbrali pravo dejavnost ter vam svetovali v zvezi z računovodskimi vprašanji. Čeprav podjetje prinaša več obveznosti, pa vam lahko omogoči tudi bolj kakovostno življenje, več zaslužka, uresničitev podjetniških sanj.

Če vas zanima, kdaj vse se morate odločiti za registracijo dejavnosti, vas vabimo tudi na naš brezplačen seminar Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Na njem vam bomo podrobneje predstavili, kdaj je pravi čas za registracijo dejavnosti v ustrezni obliki. Preberite si tudi prispevek  Nov biznis – kaj se vprašati?

Prijava na izobraževanje

Preberite tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja