Go to Top

Prispevki od regresa se obračunajo, če znesek presega 70 % plače

Prispevki od regresa

Prispevki od regresa je delodajalec dolžan obračunati in plačati od regresa v delu, ki presega znesek 70 % povprečne plače predpreteklega meseca zaposlenih v Republiki Sloveniji. Če se regres izplača v dveh ali več delih, se ob izplačilu naslednjega oziroma zadnjega dela regresa ugotovi celotna višina regresa in izvrši obračun prispevkov od posameznih delov regresa za letni dopust, pišejo s Fursa. Regres se šteje za dohodek iz delovnega razmerja od katerega mora delodajalec obračunat in plačat akontacijo dohodnine.

Finančna uprava RS (Furs) sporoča, da se delodajalčevi socialni prispevki od regresa obračunajo in plačajo v delu, ki presega znesek 70 odstotkov povprečne plače predpreteklega meseca.

izobraževanje

Potni nalogi

Kako se obračuna potne stroške? Kaj so dnevnice? Koliko promila alkohola ima komercialist, ki vozi služben avto, lahko v krvi? Na DATI vam povemo vse!

Več informacij

Minimalni regres v zasebnem znaša 790 evrov bruto, kolektivna pogodba pa lahko določa višjega!

Klikni in deli

Pravico delavca do regresa določa delovno pravna zakonodaja, in sicer 131. člen Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). V skladu z navedeno določbo je delodajalec dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače, in sicer do 1. julija tekočega leta, razen v primeru nelikvidnosti delodajalca, ko se s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti lahko določi rok najkasneje do 1. novembra tekočega leta. Do regresa je delavec upravičen v enakem deležu, kot je upravičen do dopusta, ki je odvisen od časa začetka zaposlitve (spomnimo, če delavec ni zaposlen celotno koledarsko leto, mu pripada sorazmerni del letnega dopusta glede na trajanje zaposlitve v koledarskem letu pri delodajalcu, in sicer 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve).

Prispevki od regresaPrispevki od regresa in minimalni regres

Minimalni regres v zasebnem sektorju je višina minimalne plače v tekočem letu. V 2016 to znaša 790,73 evra bruto. Če delavec dela prek kolektivne pogodbe, ta lahko določa višji minimalni regres.

Višini regresa predpisuje Zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela za leto 2016 in drugih ukrepih v javnem sektorju (ZUPPJS16) in sicer glede na plačilni razred na zadnji dan meseca aprila 2016. 

Zneski regresov:

  • do vključno 30. plačnega razreda 790 evrov,
  • od 31. do vključno 40. plačnega razreda 696,00 evrov,
  • od 41. do vključno 50. plačnega razreda 450,00 evrov,
  • od 51. plačilnega razreda naprej 350 evrov.

Regres za letni dopust se javnim uslužbencem in funkcionarjem izplača pri plači za mesec maj 2016.

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Podjetniki, je inšpektor že potrkal na vaša vrata? Na DATI vam svetujemo, kaj v takem primeru storiti.

Več informacij

Preberite tudi:

Komentarjev (6)

  • Melita Saje 29. Aprila 2016 - 7:15 Odgovori

    Zakaj vsi , ki delamo po 4 ure, smo invalidi III. kategorije s polovičnim delovnim časom dobimo samo polovico regresa in ne celega?

    • Monika Kern 4. maja 2016 - 11:22 Odgovori

      Spoštovani, V skladu z določili ZDR-1 pripada vsem, ki delajo krajši delovni čas od polnega v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu, celoten regres za letni dopust. Več o regresu smo pisali v prispevkih, ki jih najdete na povezavi: https://data.si/?s=regres LP, Data d.o.o.

  • Andraž Arko 12. Julija 2017 - 11:57 Odgovori

    Ali je celoten regres za zaposlitev od novembra 2016 naprej?

    • Dominika Ahačič 17. Julija 2017 - 11:29 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje. Pripada vam regres za letni dopust za vsak polni mesec zaposlitve v tekočem koledarskem letu. Višina regresa pa se določi sorazmerno vašemu delovnemu času. Za več vprašanj glede regresa vam lahko ponudimo svetovanje pri naši pravnici. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

      Lep pozdrav,
      DATA d. o. o.

  • Sasa Novakovic 13. Septembra 2017 - 9:44 Odgovori

    Spoštovani,

    regres do višine minimalne brutto plače se plača bez davanja v netto iznosu ili se plačaju sva davanja kot pri plačilu plač?

    Lep pozdrav,

    Saša

    • Manca Borko Grimšič 15. Septembra 2017 - 15:07 Odgovori

      Spoštovani, zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje. Svetujemo vam, da se oglasite na svetovanju pri našem strokovnjaku za davke in računovodstvo. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001 – 530. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja