Go to Top

Priprava na pomlad: vas mika, da bi odprli penzion?

Živite v veliki hiši, ki bi jo lahko “predelali” v penzion? Vas mika dodatni zaslužek kar od doma? Pomlad je pred vrati in zdaj je pravi čas, da razmislite o tem, kako v svoje sobe privabiti tuje in domače goste, ki se potepajo po naši domovini.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Zdaj je pravi korak k uresničitvi vaših sanj!

Več informacij

Penzion lahko obarvate tematsko. Lahko gre za izrazito poslovni penzion, kjer nudite prenočevanje z zajtrkom enodnevnim gostom. Lahko gre za družinski penzion; za otroke postavite igrala, prodajate sladoled in odprete kavarno. Vse je odvisno od vaših želja in zmožnosti. Kako svojo poslovno idejo preveriti in kje začeti, da jo uresničite, preverite na našem popularnem brezplačnem seminarju Zaslužite s svojim hobijem ali idejo!

Prijava na brezplačno izobraževanje

penzionGlede na množičen porast turizma in dejstva, da je vse več turistov, ki se lotijo potovanja v lastni režiji ter odkrivajo kotičke, ki jih ne najdejo v potovalnem vodniku, je ideja za idilični penzion več kot odlična poteza! To, da je morda v vašem kraju že nek penzion ali gostišče naj pri tem ne bo ovira. Bodite penzion s svojo zgodbo in kančkom unikatnosti.

Za opravljanje te dejavnosti boste morali najprej registrirati želeno obliko podjetja – s. p. ali d. o. o. To lahko hitro, enostavno in brezplačno storite na VEM točki DATA! Vi se lotite svojega posla, papirje pa prepustite strokovnjakom, ki bodo v podjetju DATA za vas po želji opravili tudi vse potrebne računovodske storitve!

Registracija s. p. je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Gostinski obrat in nastanitev gostov

Za odprtje penziona bo potrebna registracija gostinske dejavnosti (v SKD 2008: 55.100, Dejavnost hotelov in podobnih nastanitvenih obratov). Ta dejavnost se opravlja v gostinskih obratih, kot so hoteli, moteli, penzioni, prenočišča, gostišča, hotelska in apartmajska naselja, planinski domovi, kampi, restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice, bari ter obrati za pripravo in dostavo jedi.

Gostinski obrati se namreč delijo na obrate za nastanitev gostov in obrate za pripravo in strežbo jedi ter pijač. Podrobneje določa Zakon o gostinstvu (ZGos).

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dejavnost hotelov in podobnih nastanitvenih obratov

Dejavnost hotelov in podobnih nastanitvenih obratov vključuje nudenje nastanitve gostom za krajši čas, običajno dnevno ali tedensko. Hoteli in podobni obrati nudijo nastanitve v sobah ali apartmajih, včasih tudi s prostorom za kuhanje. Zagotovljena je nastanitev v opremljenih sobah, dnevno čiščenje in pospravljanje sob. Gostom lahko nudijo tudi dodatne možnosti in storitve, kot so oskrba s hrano in pijačo, parkirišča, plavalne bazene, telovadnice, rekreacijske površine, prostore za konference, srečanja ipd.

Potrebujete kadrovsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Sem spada dajanje nastanitvenih zmogljivosti v najem za krajši čas v penzionih, prav tako pa boste to dejavnost morali registrirati, če bi imeli hotel, gostišče, zdravilščni hotel, motel in podobno.

Spomnimo, če imate penzion, ne pomeni nujno, da ste sobodajalci! Sobodajalci nudijo največ 15 ležišč in dejavnost opravljajo največ pet mesecev v koledarskem letu, zanje pa veljajo tudi posebna določila.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Pravilnik o registru nastanitvenih obratovKaj mora imeti penzion?

Penzion mora imeti najmanj pet enoposteljnih, dvoposteljnih ali več posteljnih sob oziroma nastanitvenih enot in prostor za pripravo in strežbo jedi in pijač. Dejavnost ni pogojena s koledarskimi meseci, saj gre za dejavnosti, ki jo izvaja pravna oseba ali fizična oseba z dejavnostjo.

Penzion svojim gostom nudi nastanitev z zajtrkom, polpenzion ali polni penzion in pijače in napitke.

Kaj morajo nuditi vsi nastanitveni obrati?

Za vse nastanitvene obrate (hoteli, moteli, depandanse, penzioni itd.) pa veljajo tudi splošna določila.  Za vsak posamični obrat pa Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti še podrobneje določa, kaj najmanj morajo vsebovati in ponujati gostom.

Ali ste vedeli, da mora nastavitveni obrat med drugim nuditi  sprejem gostov najmanj 12 ur na dan, čuvanje ključev, v skupnem dnevnem prostoru za goste pa mora biti na razpolago dnevno časopisje in televizijski aparat, če tega ni v vseh sobah, in zagotovljena možnost dostopa na internet.

Za vse gostinske obrate velja, da morajo ob vhodu imeti vidno označen naziv firme in sedež gostinca ter vrsto in ime obrata, nastanitveni obrat, ki se kategorizira, pa tudi označbo kategorije.

Gostinec oziroma kmet mora poslovati v obratovalnem času, določenem v skladu z zakonom. Več smo pisali v Prijava obratovalnega časa za gostince.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Morda vas zanima tudi:

Imate za nas pravno, davčno ali kadrovsko vprašanje? Ali pa vas zanima kaj s področja podjetništva? Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja vsak delovnik med 8. in 16. uro. Dobite jih na 01 600 1530 ali na data@data.si. Upajte si odločiti za podjetništvo!

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja