Go to Top

Priporočena pošiljka – pozor, goljufija!

Priporočena pošiljka

Priporočena pošiljka je prispela preko izvajalca poštnih storitev. Zaenkrat policija potrjuje, da sta bili tako oškodovani dve podjetji na območju Gorenjske.  Na ovojnici je bil poleg podatkov podjetja tudi napis »Strogo zaupno«. Kot pošiljatelj je naveden »Davčni in pravni inštitut.EU«.

V zadnjih dneh je več podjetij dobilo pošto (priporočena pošiljka), ki je v bistvu poskus goljufije. Podjetje pošiljko prevzame proti plačilu 60 evrov in šele po odprtju pošiljke ugotovi, da jih je nekdo ogoljufal.

Zaenkrat policija potrjuje, da sta bili tako oškodovani dve podjetji na območju Gorenjske.  Na ovojnici je bil poleg podatkov podjetja tudi napis »Strogo zaupno«. Kot pošiljatelj je naveden »Davčni in pravni inštitut.EU«.

V obeh podjetjih so pojasnili, da so znesek plačali, ker so menili, da je pošiljatelj pošiljke davčni organ. Domnevali so, da je priporočena pošiljka povezana s poslovanjem podjetja.

Ko so ovojnico odprli, je bil v njej samo dopis. Pošiljatelj se jim je lepo zahvalil za “naročilo spletnega doživljenjskega dostopa do spletnega priročnika z vzorci pogodb”. V podjetjih zatrjujejo, da takih storitev pri omenjenem inštitutu niso naročili. Dejanje so naznanili policiji, ki ga preiskuje kot sum goljufije.

Pri sklepanju poslovnih pogodb ne gre iskati bližnjic na spletu. Pravniki podjetja Data, d.o.o., svetujejo, da vam poslovne pogodbe pripravi izkušen pravnik. Posebno pri pogodbah s področja delovnega prava vam priporočamo, da se obrnete na pravnike z izkušnjami na tem področju.

Ste pri svojem poslovanju že iskali odgovore na naslednja vprašanja: Kdaj in kako sestavim potni nalog?

Prijavite se na podjetniške e-novice, da ne zamudite koristnih nasvetov in zanimivih zgodb.

S prevzemom počakajte in preverite

Spletna stran pogodba.org, ki je navedena v dopisu, sicer dejansko obstaja. Vendar ne vsebuje nobenih informacij o lastništvu in je brez vsakršnih kontaktov. Poleg tega stran ne izpolnjuje varnostnih zahtev glede varovanja zasebnosti (bodite pozorni na napis »Vaša povezava ni varna«).

Policija svetuje previdnost pri prevzemu pošiljk, za katere je treba plačati odkupnino za pošiljko. V podjetju raziščite, če kdo od sodelavcev pričakuje tako pošiljko. Če je ne pričakujete, odložite prevzem in prej podrobno preverite pošiljatelja.

Nato pa dejanje prijavite na najbližjo policijsko postajo.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja