Go to Top

Prijava kapitalskih naložb v tujini – kdo mora prijaviti in kdaj?

Prijava kapitalskih naložb v tujini se mora prijaviti Fursu. Kdo mora to narediti in koliko časa ima, da se izvede prijav kapitalskih naložb v tujini?

Pretvorite vašo bruto plačo v neto!

Kaj so kapitalske naložbe v tujini?

Preden pogledamo, kakšen je postopek prijave kapitalskih naložb v tujin, najprej poglejmo, kaj se lahko šteje za kapitalske naložbe v tujini. To so deleži v družbah v tujini (delnice, deleži, vrednostni papirji). Mimogrede, imate dileme ali vprašanja glede davkov? Posvetujte se z našimi davčnimi strokovnjaki! Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja!

Opravite informativni izračun dohodnine z našim kalkulatorjem!

davčno svetovanje

Registracija s.p. na Dati je enostavna in hitra! Pokličite na 01/600-1530!

Kdaj se opravi prijava kapitalskih naložb v tujini? Kdo?

Fizična oseba, ki ima kapitalske naložbe v tujini, mora finančni upravi to naložbo prijaviti v osmih dneh po nastanku spremembe. Enako velja tudi za vse spremembe podatkov (kot so npr. višina kapitalske naložbe v tujini, datum izstopa ipd.). Tudi te je potrebno finančnemu uradu sporočiti v osmih dneh po nastanku spremembe.

 Normirani s.p. 2023 – kakšne novosti veljajo?

Kako poteka postopek za prijavo kapitalskih naložb v tujini?

Prijava kapitalskih naložb v tujini je lahko s strani zavezanca oddana na več načinov. Prvi je preko portala eDavki. Vedno se izpolni obrazec DR-02. Zavezanec ga odda kot lastni dokument (NF-lD). Možna pa je tudi oddaja osebno ali po pošti. V obrazec se vpišejo identifikacijski podatki ter v rubriko 15 še podatki o kapitalskih naložbah v tujini. K obrazcu je potrebno priložiti dokument, iz katerega so razvidni podatki o kapitalski naložbi v tujini. To so lahko potrdilo o kapitalski naložbi, npr. pogodba o nakupu vrednostih papirjev ipd. S tem finančni urad lahko preveri točnost podatkov.

Jubilejne nagrade – do katere višine so neobdavčene po novem?

Kako torej vložiti izpolnjen obrazec?

Prijava kapitalskih naložb v tujini se lahko vloži na zgoraj omenjene načine. Če boste obrazec vložili preko eDavkov ga vložite kot lastni dokument NF-LD. Obrazec DR-02 pa lahko najdete na tej povezavi. V kolikor pa se boste odločili za vložitev obrazca osebno ali po pošti, pa ga lahko oddate na kateremkoli finančnem uradu (razen Posebnem in Generalnem finančnem uradu). Do obrazca v pdf obliki lahko dostopate tukaj.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja