Go to Top

Pridobivanje smole, dejavnost s katero pridemo do naravnih nadomestkov sintetičnih kemikalij v vsakdanji uporabi

Pridobivanje smole, posebno smole iz iglavcev kot je smreka, je že od nekdaj koristno - bodisi zaradi uporabe smole v okvirih ljudske medicine ali kot vložek v proces proizvodnje drugih industrijskih surovin, kot je terpentin ipd.. Kljub temu, da so take izdelke pogosto nadomeščali naftni izdelki, se novi proizvodni postopki vedno bolj poslužujejo bolj naravnih surovin in tako so izvlečki smole ponovno bolj in bolj uporabljeni. Pridobivanje smole je tako lahko bolj nišna a v globalnem smislu tudi donosnejša dejavnost kot nekoč. Izkoristite priložnost, rezervirajte svoj brezplačen termin in ustanovite podjetje.

Informativni izračun plače

Kljub historični uporabi smole, si znanstveniki obetajo naravne zamenjave za celo vrsto izdelkov, ki so dandanes proizvedeni iz naftnih derivatov. Tako prihajajo ponovno v uporabo čistila, ki uporabljajo izvlečke iz smole, kot tudi lepila, mazila in površinske prelive. Tudi ojačevalci okusa so lahko proizvedeni iz naravnih snovi, kot smola je, in tudi barvila, loščila, in eterična olja.

Pridobivanje smole, kot dejavnost, zahteva samo registracijo in predhodno prijavo pri...

Pridobivanje smole je dovoljeno le na podlagi odločbe v upravnem postopku, ki jo izda Zavod za gozdove Slovenije lastniku gozda. Zavod za gozdove izda odločbo brezplačno. Pred pričetkom opravljanja dejavnosti mora bodisi fizična oseba ali pravna oseba dejavnost registrirati in tudi podati prijavo pristojni gozdarski inšpekciji. Registracija dejavnosti v obliki statusa samostojnega podjetnika je možna tudi na naši VEM točki in to brezplačno.

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Pridobivanje smole in gozdarska inšpekcija

Prijava gozdarski inšpekciji mora vključevati dokazila o strokovni usposobljenosti delavcev in tudi dokazilo, da se dejavnost opravlja v skladu z načeli o varstvu in zdravju pri delu ter varnost opreme, kot to predvideva »Pravilnik o minimalnih pogojih, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci del v gozdovih« ali »Zakon o varnosti in zdravju pri delu«. Na podlagi prijave se izvajalca za pridobivanje smole tudi vpiše v seznam izvajalcev del v gozdovih.

Pravni nasvet

Dejavnost za pridobivanje smole se lahko izvaja tudi ena v naboru dejavnosti na s.p.-ju

Iščete strokovno računovodsko svetovanje?

Navadno lahko nekdo, ki registrira s.p., zatem prične opravljati celo vrsto sorodnih ali manj sorodnih dejavnosti. To je posebej racionalno v primerih, ko bi se oseba rada ukvarjala z dejavnostmi kot so sobodajalstvo, kmetijskimi dejavnostmi ipd.. Te dejavnosti je seveda možno opravljati s registracijo primernega statusa, a bi v primeru registracije več teh statusov bilo to neekonomično kot tudi obremenjujoče za vodenje zahtevnih evidenc ali računovodstev. Registracija s.p. predstavlja tako brezplačno, hitro in enostavno rešitev za nekoga, ki deluje kot podjetnik v vsej svoji širini.

Zakonodajna podlaga:

  • Pravilnik o minimalnih pogojih, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci del v gozdovih
  • Zakon o gozdovih (ZG)

DATA d.o.o.

SPOT

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja