Go to Top

Preoblikovanje s.p. v d.o.o. – kdaj se izplača?

Preoblikovanje s.p. v d.o.o. je odločitev podjetnika, ki jo mora pred izvedbo dobro premisliti. Podjetniki na začetku podjetniške poti raje registrirajo s.p. Ponavadi predvsem zato, ker za ustanovitev s.p. ne potrebujejo ustanovnega kapitala. Ko pa razvijejo svojo dejavnost in začnejo dosegati večje dobičke, je smiselno, da začnejo razmišljati o spremembi pravnoorganizacijske oblike. Kako izvesti ta postopek?

Najpogosteje se podjetniki odločijo za preoblikovanje s.p. v d.o.o. Ste tudi sami v procesu preoblikovanja podjetja? Pri postopku in odločitvi vam lahko pomagajo davčni in pravni svetovalci podjetja DATA. Za ponudbo svetovanja jim pišite na data@data.si ali pokličite na 01/600-1530.

 Uredite registracijo podjetja na Dati

Preoblikovanje s.p. v d.o.o. – odgovornost podjetnika kot razlog za preoblikovanje

Pogosti razlog za preoblikovanje s.p. v d.o.o. je odgovornost samostojnega podjetnika. Kot s.p. je namreč podjetnik absolutno odgovoren in odgovarja z vsem svojim premoženjem. Poslovanje, pri katerem podjetnik jamči z vsem svojim premoženjem, je zelo tvegano, saj lahko morebitna prisilna izterjava pomembno ogrozi njegovo osnovno preživetje, kot tudi preživetje njegove družine.

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem

Odprite d.o.o. na Data točki

Preoblikovanje s.p. v d.o.o. – rast poslovanja kot razlog preoblikovanja

Če se podjetnikova dejavnost širi, dobički večajo in je zaposlenih je vse več, je pa smiselno, da s.p. preoblikuje v d.o.o. Ena temeljnih prednosti pri družbi z omejeno odgovornostjo je predvsem manjša davčna obremenitev pri večjih dobičkih. Je pa pomembno omeniti tudi, da se včasih podjetniki odločijo zapreti s.p. in potem na novo ustanoviti podjetje.

Vse kar morate vedeti o normiranem s.p.

Preoblikovanje s.p. v d.o.o. – osebni razlogi kot razlog preoblikovanja

Prenos dejavnosti na naslednike in njihovo vključevanje v podjetje, je prav tako lahko eden od razlogov za preoblikovanje s.p. v d.o.o. V d.o.o. se je smiselno preoblikovati že pred prenosom na naslednike. Tako ostane prenosnik lastnik svojega poslovnega deleža v gospodarski družbi, nasledniki pa lahko vstopajo v poslovanje z novimi poslovnimi deleži ali drugače.

Koliko znašajo popoldanski s.p. prispevki 2023?

Preoblikovanje s.p. v d.o.o. – postopek

Postopek preoblikovanja s.p. v d.o.o. mora podjetnik opraviti pri notarju. Podjetnik lahko statusno preoblikuje svoje podjetje na dva načina:

  1. samostojni podjetnik lahko prenese podjetje (s.p.) na novo kapitalsko družbo ali
  2. Samostojni podjetnik lahko prenese podjetje (s.p.) na prevzemno kapitalsko družbo.

V prvem primeru mora samostojni podjetnik sprejeti sklep o prenosu in vložiti predlog za prenos podjetja pri notarju. Ta potrebne dokumente overi in jih posreduje v odločanje sodišču. Sodišče opravi hkraten vpis ustanovitve nove družbe in prenos podjetja v sodni oziroma Poslovni register Slovenije. Ajpes po prejemu sklepa sodišča o vpisu prenosa podjetja izbriše samostojnega podjetnika iz Poslovnega registra po uradni dolžnosti.

V drugem primeru pa mora samostojni podjetnik namesto sklepa o prenosu podjetja, s poslovodstvom prevzemne družbe skleniti pogodbo o prenosu podjetja. Ta mora biti sklenjena v notarskem zapisu. Z vpisom prenosa podjetje s.p.-ja preide na novo družbo, podjetnik (fizična oseba) pa postane imetnik deležev družbe.

Izberite zanesljiv računovodski servis

Tudi vi razmišljate o pravnoorganizacijski spremembi svojega podjetja? Pri postopku in odločitvi vam lahko pomagajo davčni in pravni svetovalci podjetja DATA. Za ponudbo posvetovanja jim pišite na data@data.si  ali pokličite na 01/600-1530.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja