Go to Top

Prenos s.p.-ja kmalu na vse fizične osebe, ne le na sorodnike

Prenos s. p. na drug s. p. določa 27.a člen ZGD-1, v katerem je zapisano, da podjetnik lahko prenese podjetje na zakonca ali osebo, s katero živi v življenjski skupnosti, oziroma osebo, s katero živi v registrirani istospolni partnerski skupnosti, na otroke, posvojence, starše, posvojitelje, vnuke, brate in sestre. O temu smo že pisali v članku Prenos s.p. na drug s.p.

Prenos s.p.-ja kmalu možen na vse fizične osebe

Prenos s.p.-ja kmalu na vse fizične osebe, ne le na sorodnikeV praksi se je pokazalo, da obstajajo težave s prenosom podjetja podjetnika zaradi omejevanja na koga se lahko podjetje prinese, zato je Vlada RS  v Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o gospodarskih družbah predlagala, da se krog oseb, na katere lahko samostojni podjetnik posameznik prenese svoje podjetje začasa življenja, širi na vse fizične osebe.

V Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah ZGD-1 je prav tako predlagano, da se zaradi večje jasnosti  doda, da AJPES hkrati vpiše podjetnika prevzemnika v Poslovni register, če še ni vpisan, in po uradni dolžnosti izbriše iz njega podjetnika, ki je prenesel podjetje. Podjetnik namreč lahko prenese za časa svojega življenja podjetje na druge osebe ne glede na to, ali so te osebe že vpisane kot samostojni podjetniki posamezniki ali pa se šele na novo registrirajo.

Prenos s.p. na drug s.p. ni enostaven postopek, pri tem je potrebno premisliti tudi, kaj je za podjetje najbolj stroškovno učinkovito. Če potrebujete pomoč, lahko pokličete naše pravne in davčne strokovnjake na 01 600 1530 ali jim pišete na data@data.si.

Pošljite povpraševanje

Pripravila: Anja Grahek


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja