Go to Top

Prehranska dopolnila: kdo jih lahko prodaja?

Prehranska dopolnila s »čudežnimi učinki« se prodajajo kot vroče žemljice. To je lahko tudi vaša tržna niša, a pozor! Preden se lotite posla, se morate seznaniti, kdo lahko sploh prodaja prehranska dopolnila?

Informativni izračun plače

Prvi korak na podjetniški poti je najtežji. Verjetno se srečujete z mnogoterimi dvomi in strahovi, ki vas ovirajo pri tem, da se podate v poslovne vode. Na srečo se lahko udeležite seminarja Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. Tam boste dobili vse odgovore na vprašanja, na podjetniški poti pa vam bo stala ob strani naša ekipa strokovnjakov. Pišete jim lahko na data@data.si!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Prehranska dopolnila: pogoji za opravljanje dejavnosti

Ministrstvo za zdravje opredeljuje prehranska dopolnila (in dopolnila za posebne skupine) kot živila, ki dopolnjujejo običajno prehrano posameznikov. Lahko se jih uživa v odmerjenih majhnih količinskih enotah. Kdo pa jih lahko prodaja?

Potrebujete pomoč pri pisanju poslovnega načrta? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Preden začnete prodajati prehranska dopolnila ali dopolnila za posebne skupine, morate opraviti registracijo podjetja. Poskrbeti morate tudi, da se pri Zdravstvenem inšpektoratu Republike Slovenije, registrirate za prodajo prehranskih dopolnil.

13. DNEVI PODJETNIŠTVA

Kdo lahko prodaja prehranska dopolnila?

Prehranska dopolnila lahko prodaja vsak nosilec živilske dejavnosti. To je vsaka fizična oseba, samostojni podjetnik posameznik ali pravna oseba, ki opravlja katerokoli od naslednjih dejavnosti:

  • primarno proizvodnja živil ali rejo živali namenjenih za proizvodnjo živil,
  • izvajajo postopke povezane s primarno proizvodnjo, kot je zbiranje mleka, odkup mleka, lovske zbiralnice,
  • predelava, izdelava, priprava, obdelava, pakiranje, skladiščenje,
  • uvoz,
  • posredništvo,
  • veleprodaja,
  • maloprodaja in
  • prevoz živil.

Pravni nasvet

Katera šifra dejavnosti je ustrezna?

Če prehranska dopolnila posredujete in za to zaračunavate provizijo, je šifra dejavnosti 46.170, če pa tega prodajate kot običajno trgovsko blago in si za to zaračunavate maržo, je šifra dejavnosti 47.110.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Registracija živilskega obrata ni potrebna za proizvodnjo živil za zasebno uporabo; obrate, ki morajo biti pri upravi zaradi narave svojega dela odobreni in obrate, ki dajejo na trg majhne količine živil.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja