Go to Top

Predložitev obračuna DDV – FURS bo odslej strožja pri prekrških!

Predložitev obračuna DDV je za zavezance določena z zakonom. FURS pa bo v nadaljevanju zaostrila kaznovalno politiko, še posebej pri tistih, ki so v preteklih obdobjih predlagali obračune DDV šele po prejemu poziva.

V kolikor bi potrebovali posvet na področju davkov, so vam na voljo naši davčni svetovalci. Za ponudbo njihovih storitev lahko pokličete na 01 600 1530 ali pišete na data@data.si.

Izračunajte si plačo

Predložitev obračuna DDV zahteva zakonodaja

88. člen Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) določa naslednje: davčni zavezanec je dolžan predložiti obračun DDV davčnemu organu do zadnjega delovnega dne naslednjega meseca po poteku davčnega obdobja, oziroma do 20. dne naslednjega meseca po poteku davčnega obdobja, če je za navedeno davčno obdobje dolžan predložiti rekapitulacijsko poročilo iz 90. člena ZDDV-1.
Zavezanec mora predložiti obračun DDV ne glede na to, ali je za davčno obdobje, za katero predloži obračun, dolžan plačati DDV.

Mimogrede: več o zavezancih za DDV lahko preberete več na tej povezavi.

Brezplačno registrirajte podjetje

davčno svetovanje

Odprite d.o.o. na DATI!

Kaj se zgodi, če je predložitev obračuna DDV nepravočasna?

Če davčni zavezanec davčnemu organu obračuna DDV ne preloži, zamudi predpisan rok, ali v predloženem obračunu DDV navede nepopolne, nepravilne ali neresnične podatke ali podatke, temu sledi denarna kazen. Ta je lahko zelo visoka! Za pravne osebe globa znaša od 4.000 evrov do 75.000 evrov, za samostojne podjetnike 3.000 evrov do 50.000 evrov, za posameznike pa od 400 do 5.000 evrov.

Vstop v DDV sistem

Kaj bo po novem drugače?

FURS s pozivom za predložitev obračuna DDV ne bo več omogočal dodatnega roka za izpolnitev obveznosti predložitve obračuna. Pri tem pojasnjujejo, da je namen tega ukrepa povečanje discipline davčnih zavezancev pri predlaganju obračunov DDV v prihodnje.

V kolikor na področju davkov potrebujete dodatne informacije, vam lahko v okviru plačljivega posveta pomoč nudijo naši davčno računovodski strokovnjaki. Za termin se lahko naročite na preko telefona 01 600 1530 ali elektronskega naslova data@data.si.

Prijavite se na naše e-novice

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja