Go to Top

Pravno svetovanje za novo podjetje

Pravno svetovanje za novo podjetje se mnogim svežim podjetnikom ne zdi nujno. Večina se sicer zaveda pomena pravih odločitev na začetku poslovne poti. A redki vedo, kako pomembno je ob sebi imeti izkušenega pravnika.

Vsak pravnik bo pravno svetovanje za novo podjetje zaračunal. Praviloma bo računal več kot računovodja ali informatik. Ker lahko številne informacije dobite zastonj od prijateljev ali na spletu, kjer najdete razne vzorce pogodb, morda ocenjujete, da je ta strošek previsok. A ko se bo zalomilo, nihče od prijateljev in avtorjev vzorcev pogodb ne bo prevzel odgovornosti za vaš položaj. Takrat boste ostali sami in nemočni, pravna pomoč pa vas bo stala precej več, kot bi vas nasvet pravnika, preden se je zapletlo. Stroški pravnikov in sodnih postopkov pa pogosto niso največja težava. Škoda, ki lahko nastane zaradi pravne nevednosti, je lahko ogromna; v najslabšem primeru ste lahko ob celoten posel.

Pravno svetovanje za novo podjetje je storitev, ki jo ponuja tudi Data. Že pred registracijo podjetja (na VEM točki Data podjetje ustanovite hitro in brezplačno) vam lahko pomagamo s podjetniškim in pravnim svetovanjem.

Pravno svetovanje za novo podjetje obsega predvsem področja obligacijskega, gospodarskega in delovnega prava. Pomagamo vam pri sklenitvi pogodb o poslovnem sodelovanju in pri registraciji blagovne znamke. Svetujemo vam tudi glede pogodbenih razmerij in za vas pripravimo ustrezne pogodbe.

Kontaktirajte nas in si rezervirajte svoj termin za pravno svetovanje

  • Pokličite nas na tel.: 01 600 15 30
  • E-pošta: data@data.si
  • Za vsa svetovanja smo dosegljivi tudi preko Skype.

Kje vse se lahko zalomi?

Zalomi se lahko povsod, tudi pri na videz najbolj nepomembnih vprašanjih. Naj naštejem le nekaj primerov.

  • Prijatelj iz otroštva

Domislili ste se čudovitega posla in si našli primernega poslovnega partnerja. Ker se poznata iz otroštva, sta se o vaši ideji in izpeljavi posla pogovarjala bolj ali manj neformalno. Niti pomislili niste na to, da bi podpisali sporazum o nerazkritju informacij in se z njim ustrezno zavarovali. Vaš znanec (prijatelj tega ne bi storil) pa je vašo idejo prodal naprej. Žal se boste morali s tem sprijazniti. Brez ustrezne dokumentacije boste namreč na sodišču težko dokazali, da je bila v resnici ideja vaša in da vam jo je znanec ukradel.

  • (Ne)podpisana pogodba

Pomislili ste na to, da morate pravno razmerje urediti s pisno pogodbo. Pogodbo ste napisali, jo podpisali in poslali nasprotni stranki, ki pa vam podpisanega izvoda ni nikoli vrnila. Sklepali ste, da si je premislila in z vami ne želi sodelovati. Nanjo ste že skoraj pozabili, nato pa se lepega dne pojavi s podpisano pogodbo, ki vas – ne da bi vedeli, da je bil posel dejansko veljavno sklenjen – zavezuje že od dne, ko je bila podpisana. Od vas stranka zato zdaj zahteva izpolnitev vseh obveznosti po pogodbi – tudi za nazaj, od trenutka podpisa pogodbe. Izkušen pravnik bi vam takšno ravnanje ob podpisovanju pogodbe vsekakor preprečil.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Zavežite se pravilno

Odločili ste se za sodelovanje s samostojnim podjetnikom, ki bo za vas postavil in optimiziral spletno stran. Od znanca ste dobili osnutek pogodbe o poslovnem sodelovanju in jo brez večjih prilagoditev uporabili. Ampak, ali ste v pogodbi dovolj natančno opredelili medsebojne pravice in obveznosti? Ste se izognili uporabi vseh izrazov, ki jih lahko vi in samostojni podjetnik razumeta in tolmačita različno? Ste ustrezno uredili prenos vseh avtorskih pravic? Ali pa boste čez en teden le nemočno opazovali, kako bo konkurenčno podjetje postavilo skoraj identično spletno stran? Ste ustrezno zavarovali svoje poslovne skrivnosti? Ste vašega izvajalca zavezali k varstvu osebnih podatkov v skladu z veljavno zakonodajo? Kako ste uredili možnost enostranskega odstopa od pogodbe? Ste iz pogodbe resnično izključili vse elemente delovnega razmerja?

To pa sploh ni vse, na kar bi morali biti pozorni ob sklepanju takšnih pravnih razmerij. Zaupajte torej pravnemu strokovnjaku!

Pripravila: Darja Golob Koritnik, univ. dipl. prav.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja