Go to Top

Pravice iz javnih sredstev: Prihaja informativni izračun

Za nekatere pravice iz javnih sredstev bomo po novem vsi dobili informativni izračun. To pomeni, da vam vlog na center za socialno delo (CSD) ne bo treba vlagati vsako leto. Poleg tega pa bo, zaradi sprostitve varčevalnih ukrepov, otroški dodatek ponovno uveden tudi v 7. in 8. dohodkovnem razredu.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Razmišljate o samozaposlitvi? Pozanimajte se o njenih prednostih in slabostih!

Več informacij

Če vas zanima dodaten zaslužek, vabljeni na brezplačno izobraževanje Prednosti in slabosti samozaposlitve. Registracija podjetja oziroma izbrane dejavnosti pa je na VEM točki Data povsem enostavna – in še brezplačna.

Prijava na izobraževanje

Vlada je potrdila predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Ta prinaša uvedbo informativnega izračuna za nekatere pravice iz javnih sredstev in otroški dodatek za dodatnih 45.000 otrok. Obeta pa se tudi sprememba Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Ta naj bi prinesel spremembe pri očetovskem dopustu in pomoči ob rojstvu otroka.

Zakaj informativne odločbe za pravice iz javnih sredstev?

Namen informativne odločbe za pravice iz javnih sredstev je razbremeniti tako prosilce kot tudi centre za socialno delo. Prvim ne bo več treba vlagati vlog za podaljševanje pravic, drugi pa bodo manj obremenjeni z administrativno upravnimi postopki. Postopek za uveljavljanje določenih pravic iz javnih sredstev se bo torej spremenil.

Uvedba avtomatičnega informativnega izračuna za pravice iz javnih sredstev pomeni, da bo stranka za vse spodaj naštete pravice le enkrat oddala prvo vlogo. Z njo se bo strinjala, da se ji nato letna pravica avtomatično podaljša.

V mesecu septembru bo CSD na avtomatiziran način preveril vse potekle letne pravice v mesecu avgustu in vse veljavne pravice v mesecu septembru ter avtomatično pridobil podatke za novo odločanje.

Če bo ugotovljeno, da ni bilo sprememb, se bo izdal informativni izračun. V nasprotnem primeru pa bo CSD izdal novo odločbo. Datum zaključka pravice tako ne bo več določen in bo načeloma veljal do izdaje naslednje informativne odločbe.

Informativni izračun plače

Informativni izračun le za nekatere pravice iz javnih sredstev

Katere so torej tiste pravice iz javnih sredstev, za katere vam vlog na CSD ne bo več treba vlagati vsako leto?

pravice iz javnih sredstev

  • otroški dodatek,
  • državna štipendija,
  • znižano plačilo vrtca,
  • subvencija malice in subvencija kosila.

Otroški dodatek za 7. in 8. dohodkovni razred

Kot pravijo na Vladi, so se zaradi ugodnih gospodarskih razmer odločili tudi za predčasno sprostitev varčevalnih ukrepov na področju otroških dodatkov. Do otroškega dodatka bodo s prihodnjim letom upravičeni tudi otroci v družinah, katerih mesečnih dohodek ne presega 1.019,86 evrov na družinskega člana (za štiričlansko družino npr. 4.079,44 evrov na mesec). Kakšna pa je višina otroškega dodatka po posameznih dohodkovnih razredih?

“Tisti upravičenci iz 7. in 8. dohodkovnega razreda, ki bodo vloge za otroški dodatek vložili v decembru 2017 bodo tako otroški dodatek prejeli izplačan meseca februarja 2018 za mesec januar 2018,” so pojasnili na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja