Go to Top

Pravice iz javnih sredstev ne bodo avtomatične

Letne pravice iz javnih sredstev naj bi se od septembra 2019 izračunavale s pomočjo masovnega avtomatičnega izračuna. Vendar bodo raje ohranili mesečno preverjanja izpolnjevanje pogojev za nadaljnje prejemanje letnih pravic.

Državni zbor je namreč sprejel novelo Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS-H). Z novelo se umika masovni avtomatični izračuna za letne pravice iz javnih sredstev, kot sta otroški dodatek in subvencija plačila vrtca. Ta bi sicer pričel veljati septembra 2019. Masovni avtomatični izračun se s spremembo zakona nadomesti z uvedbo mesečnega preverjanja izpolnjevanja pogojev za nadaljnje prejemanje letnih pravic. To bo začelo veljati decembra 2018 oziroma se ohrani izdaja informativnega izračuna le v primeru, ko bo informacijsko omogočena avtomatizacija postopkov.

Za ugotovitev, ali ste upravičeni do pravic iz javnih sredstev, potrebujete podatek o svoji bruto plači. Za izračun bruto iz neto plače uporabite naš spletni kalkulator!

Informativni izračun plače

Oddaja vloge ne bo več potrebna

Ostaja pa ključna prednost: od decembra dalje ne bo treba več vlagati vlog za podaljšanje pravice za otroški dodatek, subvencijo vrtca, državno štipendijo, subvencijo malice in kosila. O podaljšanju pravice bo odločil CSD po uradni dolžnosti. Vlogo bo potrebno oddati le, ko bo stranka prvič uveljavljala te pravice.

otroški dodatekKatere so torej tiste pravice iz javnih sredstev, za katere vam vlog na CSD ne bo več treba vlagati vsako leto?

  • otroški dodatek,
  • državna štipendija,
  • znižano plačilo vrtca,
  • subvencija malice in subvencija kosila.

Avtomatični izračun bi spravil v slabo voljo vse

Ministrstvo za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti je namreč v letu 2018 intenzivno preučilo in izvedlo testiranja glede nadgradnje informacijskega sistema centrov za socialno delo. Tako so želeli zagotoviti ustrezno tehnično podporo masovnemu avtomatičnemu informativnemu izračunu za letne pravice. Ta naj bi razbremenil tako vlagatelje kot tudi centre za socialno delo.

Na podlagi testiranj so ugotovili, da bi uveljavitev masovnega avtomatičnega informativnega izračuna lahko povzročila negativne posledice. Upravičencem pravica ne bi bila pravočasno priznana. To bi vplivalo tudi na delo centrov za socialno delo, na katere bi se obračali nezadovoljni upravičenci.

Izračun plače

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Si želite sami oblikovati prihodnost in ne biti več odvisni od državne pomoči? Imate dobro poslovno idejo? Naši podjetniški svetovalci vam lahko pomagajo pri ustanovitvi podjetja!

Pri postopku registracije s. p. na točki SPOT (ki so nadomestile VEM točke) referent za bodočega podjetnika pripravi prijavo za vpis v AJPES-ov register. Pripravi tudi obrazce za oddajo davčnih podatkov za FURS in obrazec M1 za prijavo v obvezna socialna zavarovanja. Podjetnik obrazce podpiše in referent jih nato po elektronski poti pošlje na ustrezne institucije. Postopek ustanovitve d.o.o.-ja zahteva nekoliko več časa in papirjev. A ravno tako poteka hitro in enostavno, predvsem pa brezplačno.

Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili zanimivih zgodb in koristih novic!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja