Go to Top

Povprečni letni dohodek – rast je bila leta 2021 najvišja po letu 2015!

Povprečni letni dohodek je bil v letu 2021 najvišji po letu 2015. Povprečni letni bruto dohodek je znašal 14.664 evrov, povprečni letni neto dohodek pa je v letu 2021 znašal 11.202 evrov. Kako pa je povprečni letni dohodek rastel glede na občine?

Vas zanima podjetništvo? Ste v procesu ustanavljanja podjetja? Podjetje Data, s 32 leti izkušenj, vam lahko priskoči na pomoč! Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Povprečni letni dohodek – koliko je znašal po regijah?

Povprečni letni dohodek je imel v Sloveniji velike razlike glede na posamezne regije države. Najnižji povprečni letni dohodek je bil na primer v pomurski regiji. Tam je povprečni bruto letni dohodek znašal 9.847 evrov. S tem je bil 12 % nižji od slovenskega povprečja. Najvišji povprečni letni dohodek pa so zabeležili v osrednjeslovenski regiji. Tam je povprečni bruto letni dohodek znašal 11.975 evrov in bil s tem 7 % višji od državnega povprečja. Glede na različne regije pa je bil povprečni letni dohodek višji od državnega povprečja tudi v gorenjski regiji ter v jugovzhodni Sloveniji.

Je pa vredno omeniti, da se je povprečni letni neto dohodek v primerjavi z letom 2020 zvišal v vseh statističnih regijah.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

podjetniško svetovanje

Izračun minimalne plače 2023 – kako poteka?

Povprečni letni dohodek – kakšni so rezultati glede na občine?

Najvišji povprečni neto dohodek je bil v letu 2021 v občini Kranjska Gora. Znašal je 15.346 evrov. To je bilo kar 37 % višje od državnega povprečja. Občina Kuzma pa imela najnižji povprečni letni dohodek – tam je znašal 7.288 evrov, kar je skoraj 53 % nižje od povprečnega letnega dohodka v občini Kranjska Gora.

Občini Kranjska Gora pa so po višini povprečnega letnega dohodka sledile:

  1. Trzin;
  2. Mežica;
  3. Log – Dragomer;
  4. Ankaran;
  5. Grosuplje;
  6. Bled;
  7. Škofljica;
  8. Šmarješke Toplice;
  9. Žirovnica.

Koliko znašajo popoldanski s.p. prispevki 2023?

Povprečni letni dohodek – kakšne so glavne vrsti dohodka?

V letu 2021 je zrasel delež dohodka iz dela. Povečal se je za 0,8 % in tako predstavljal 68,5 % odstotkov skupnih prihodkov. Preostal delež pa sestavljajo:

  • Pokojnine: 22,9 %:
  • Starševska nadomestila, družinski in socialni prejemki: 5,9 %;
  • Dohodki iz premoženja, kapitala in drugi prejemki: 2,9 %.

Vas zanima podjetniška pot pa niste prepričani, kje začeti? Obrnite se na podjetniške svetovalce podjetja Data! Na našem plačljivem svetovanje boste odkrili vse potrebne odgovore. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja