Go to Top

Potrdilo za bolniško odsotnost z dela: o tem odloča zdravnik

Če delavec za čas, ko gre na zdravniški pregled, dobi potrdilo za bolniško odsotnost, odloči zdravnik. Zasebni odhod delavca mora odobriti delodajalec.

Zanimalo nas je, če lahko delavec, namesto da koristi ure zasebnega izhoda med delom, dobi potrdilo za bolniško odsotnost z dela, če je za delo sicer sposoben, vendar mora med službenim časom na zdravniški pregled, ki traja nekaj ur.

Delodajalec odhoda z dela zaradi obiska zdravnika ni dolžan dovoliti!

Klikni in deli

Najprej je treba poudariti, da to zakonsko ni nikjer določeno (sicer vse, povezano z delovnim razmerjem, zakonsko ureja Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1)), in tudi, kot je povedala Datina pravnica Darja Golob Koritnik, da»delodajalec ni dolžan dovoliti odhoda zaradi obiska zobozdravnika ali zdravnika«.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Kadar zdravnik presodi, da delodajalec ni sposoben opravljati dela v stanju, kakršnem je, je on tisti, ki določi in dovoli potrdilo za bolniško odsotnost z dela, »sicer moraš biti v službi, če ti delodajalec ne dovoli zasebnega izhoda«, je še dodala Golob Koritnikova.

To potrjujejo tudi na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS): »V skladu z 80. členom Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) izbrani osebni zdravnik skrbi za zdravje zavarovane osebe in je pooblaščen, da zavarovano osebo napoti k specialistu ali v bolnišnico, predpiše v breme obveznega zavarovanja zdravila na recept, vodi in zbira zdravstveno dokumentacijo, zavarovano osebo napotuje na obravnavo k imenovanemu zdravniku ZZZS, prav tako pa je pooblaščen tudi za ugotavljanje začasne nezmožnosti za delo do 30 dni.« Dodajajo, da »po določbi 232. člena Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja zadržanost zavarovanca od dela nastopi z dnem, ko osebni zdravnik na podlagi pregleda ugotovi, da začasno ni sposoben opravljati svojega dela zaradi bolezni ali poškodbe«.

izobraževanje

Varstvo in zdravje pri delu

Varstvo in zdravje pri delu je zakonsko obvezno usposabljanje. Naložba v znanje in varnost vas bo stala zgolj 30 evrov + DDV.

Več informacij

Potrdilo za bolniško odsotnost: v vsakem primeru presoja zdravnik

potrdilo za bolniško odsotnost»Dejstvo, da zavarovana oseba na določen dan uveljavlja zdravstvene storitve bodisi pri svojem izbranem osebnem zdravniku ali pri zdravniku specialistu, samo po sebi ne pomeni avtomatične začasne nezmožnosti za delo ali zmožnosti za delo v skrajšanem delovnem času, če za to niso bili ugotovljeni tudi medicinski razlogi glede na tedanje zdravstveno stanje zavarovane osebe. Pristojni zdravnik je namreč v vsakem konkretnem primeru dolžan presojati, ali je zdravstveno stanje na dan pregleda takšno, da utemeljuje  začasno nezmožnost za delo oziroma zmožnost za delo v skrajšanem delovnem času,« so še dodali na ZZZS.

Kot kažejo podatki za 2014, se trajanje bolniške odsotnosti z dela znižuje; lani je tako povprečno trajanje enega bolniškega staleža trajalo 10,6 dni. Jesenski podatki pa kažejo, da vsak dan v službo ne pride 34. 000 ljudi. 

Preverite še, kdaj lahko espejevec zahteva povračilo boleznine.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja