Go to Top

Poslovna uspešnost poslovodstva se obdavčuje z dohodnino

Poslovna uspešnost poslovodstva je lahko izplačana na podlagi Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Kako pa je poslovna uspešnost poslovodstva opredeljena v zakonodaji? Nadaljujte članek, da izveste več!

Potrebujete pomoč na področju davkov? Ali ste se morda odločili za odprtje podjetja? V podjetju Data vam lahko pomagamo v obeh primerih! Pokličite 01/600-1530 in se naročite na strokovno svetovanje pri naših davčnih svetovalcih ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Poslovna uspešnost poslovodstva – kako je opredeljena?

Poslovna uspešnost poslovodstva je opredeljena kot sestavni del plače, če je poslovodja v delovnem razmerju. V tem primeru zanj veljajo enaka pravila za neobdavčitev kot ostale zaposlene. Podlago za ugodnejšo davčno obravnavo najdemo v 12. točki prvega odstavka 44. člena Zakona o Dohodnini (Zdoh-2). Poslovna uspešnost poslovodstva je neobdavčena ob kumulativni izpolnitvi pogojev in v kolikor ne presega sto odstotkov povprečne plače zaposlenih v Sloveniji (zadnji podatek za marec 2023, znaša 2.191,85 evrov).

Izračunate svojo lansko dohodnino s pomočjo našega kalkulatorja!

davčno svetovanje

Koliko znašajo popoldanski s.p. prispevki 2023?

Različni statusi poslovodstva

Poslovodja ima lahko sklenjeno pogodbo o zaposlitvi in je vključen v obvezno zavarovanje kot običajni zaposlen. Po pogodbi prejema določeno bruto plačo in ostale dohodke opredeljene bodisi v pogodbi bodisi v internih aktih delodajalca.

Druga možnost je, da ima poslovodja sklenjeno civilno-pravno pogodbo, ki se običajno poimenuje pogodba o poslovodenju. V tem primeru je nagrada za opravljeno delo poslovodje opredeljena v pogodbi. Isto velja za ostale morebitne nagrade, bonuse in dodatke, kot tudi navedba pod katerimi pogoji je izplačana poslovna uspešnost poslovodstva.

Izračun minimalne plače 2023 – kako poteka?

Obdavčitev in prispevki

Poslovodje, ki so v »klasičnem« delovnem razmerju morajo ob izplačilu poslovne uspešnosti plačati letne prispevke za socialno varnost, dohodnine pa ne. Ampak to velja le v primeru, da se poslovna uspešnost poslovodstva izplača tudi ostalim zaposlenim. Prav tako to velja le ob določenih pogojih in do določenega zneska.

Bistvo je, da je poslovna uspešnost poslovodstva in ostalih zaposlenih določena v splošnem aktu delodajalca ali pa v kolektivni pogodbi. Da je izplačan znesek neobdavčen z dohodnino, ne sme presegati 100% povprečne plače zaposlenih v Sloveniji. V vsakem primeru pa poslovna uspešnost poslovodstva vpliva na strošek prispevkov, saj morajo le-ti biti plačani v celoti (38,2 odstotka od bruto osnove).

Drugače ja pa, ko ima poslovodja sklenjeno pogodbo o poslovodenju, torej civilno-pravno pogodbo. Takrat je poslovna uspešnost poslovodstva obdavčena enako kot nagrada, ki je sicer opredeljena v pogodbi. V tem primeru ni posebne, ugodnejše, davčne obravnave. Prispevki se plačujejo v višini, ki je odvisna od statusa poslovodje, ne glede na to ali je polno zavarovan pri drugem delodajalcu, ali ne. Znesek akontacije davka, dohodnine, pa je odvisen ali se družba šteje za glavnega delodajalca (potem se upošteva dohodninska lestvica) ali za drugega delodajalca (se uporabi stopnja 25 odstotkov).

Po dohodninskem zakonu se dohodki iz naslova poslovodenja, torej tudi poslovna uspešnost poslovodstva, obravnava kot dohodki iz delovnega razmerja. Pri izplačilu nagrad pa se ne plačuje posebni davke na določene prejemke kot je določeno za izplačila po npr. podjemni pogodbi.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Primerjalni izračun – poslovna uspešnost poslovodstva

v evrih Delovno razmerje Obligacijski zakonik
Pog. o zaposlitvi Pog.o poslovodenju*
Bruto nagrada 2.000,00 2.000,00
Prispevki iz bruto 442,00 127,20
Prispevki na bruto 322,00 187,60
Osnova za dohodnino 0,00 1.872,80
Akontacija dohodnine 0,00 468,20
Neto izplačilo 1.558,00 1.404,60
Celotni strošek 2.322,00 2.187,60
*poslovodja je polno zavarovan (zaposlen) pri drugem delodajalcu za polni delovni čas

Če povzamemo, poslovna uspešnost poslovodstva se obdavčuje bodisi kot del plače, če je poslovodja zaposlen, oziroma kot del nagrade za vodenje družbe, če poslovodja opravlja delo na podlagi pogodbe o poslovodenju.

Ste sami v procesu odprtja s.p. ali pa d.o.o.? Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na termin registracije podjetja!

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja