Go to Top

Poskusno delo v pogodbi za določen čas

Preverili smo, kako je poskusno delo v pogodbi za določen čas čas urejeno na podlagi Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Zmotno je mnenje, da je poskusno delo v pogodbi za določen čas neveljavno oziroma da se lahko določi le v pogodbi o zaposlitvi za nedoločen čas.

Potrebujete kadrovsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Poskusno delo je poseben pogoj v pogodbi o zaposlitvi in pomeni preizkus znanja in sposobnosti delavca za opravljanje dela na delovnem mestu oziroma pri dogovorjeni vrsti dela. V največ šestih mesecih, kar je zakonsko najdaljše trajanje poskusnega dela, se ugotovi, ali znanja in sposobnosti delavca ustrezajo zahtevam delovnega mesta. Poskusno delo je lahko tudi daljše od šestih mesecev, a le v primeru, ko je delavec v času trajanja poskusnega dela začasno odsoten. Poskusno delo mora biti med delodajalcem in delavcem izrecno dogovorjeno v pogodbi o zaposlitvi.

Poskusno delo v pogodbi za določen čas

Poskusno delo v pogodbi za določen čas ni z zakonodajo nikjer ne izrecno dovoljeno in ne izrecno prepovedano. Iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) pa so nam sporočili: »Zakon ne določa, da se poskusno delo ne bi smelo dogovoriti v pogodbi o zaposlitvi za določen čas. Je pa vsekakor potrebno upoštevati namen poskusnega dela in določiti ustrezno trajanje le-tega glede na trajanje pogodbe o zaposlitvi za določen čas«.

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Veste, na katere dele slovenske zakonodaje morate biti še posebej pozorni, katere inšpektorje lahko pričakujete, da vam bodo vsaj enkrat v podjetniški karieri potrkali na vrata, in kaj narediti, ko se to zgodi?Na seminarju na kratko pregledamo zakonske predpise, ki jih morate nujno poznati.

Več informacij
Poskusno delo v pogodbi za določen čas

Pogodbo za določen čas se izjemoma lahko sklene tudi, če gre za delavca, ki pogodbo sprejme zaradi priprave na delo, usposabljanja ali izpopolnjevanja za delo oziroma izobraževanja. »Delodajalec mora v tem primeru delavcu v dogovorjenem času zagotavljati usposabljanje za opravljanje določenega dela. Poudariti velja, da je pogodbo o zaposlitvi za določen čas dopustno sklepati v zakonsko določenih primerih, utemeljena pa mora biti na stvarnem in objektivnem razlogu. ZDR-1 sicer ne daje jasnega odgovora na vprašanje, ali se lahko v pogodbi o zaposlitvi za določen čas – za čas usposabljanja stranki dogovorita tudi za poskusno delo. Kljub temu pa menimo, da je potrebno izhajati iz namena obeh institutov, ki po našem mnenju nista združljiva.,« so zapisali na Direktoratu za delovna razmerja in pravice ministrstva za delo.

Izjemoma se pogodba za določen čas med drugimi lahko sklene še, če gre za izvrševanje del, ki po svoji naravi terjajo več časa, če gre za nadomeščanje začasno odsotnega dela, za začasno povečan obseg dela, za opravljanje sezonskega dela, projektnega dela ali za zaposlitev tujca oziroma osebe brez državljanstva, ki ima delovno dovoljenje za določen čas, razen v primeru osebnega delovnega dovoljenja.

Preverite, kako je s poskusnim delom v primeru pogodbe za določen čas!

Klikni in deli

Odpoved pogodbe v času poskusnega dela

V času trajanja poskusnega dela lahko delavec redno odpove pogodbo o zaposlitvi s sedemdnevnim odpovednim rokom, možen pa je tudi dogovor o denarnem povračilu namesto dela ali celotnega odpovednega roka.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Prvič v podjetništvu? Kaj vse morate vedeti in na kaj biti pozorni, da vam ne bo spodletelo pri osnovah vam povemo na Abecedi poslovanja!

Več informacij

Delodajalec lahko delavcu redno odpove pogodbo o zaposlitvi že v času trajanja poskusnega dela ali ob poteku poskusnega dela, je če ocenil, da je le-to delavec opravil neuspešno. Odločitev o uspešnosti poskusnega dela je prepuščena delodajalcu. V času trajanja poskusnega dela lahko delodajalec delavcu odpove pogodbo o zaposlitvi tudi, če so podani razlogi za izredno odpoved ali zaradi postopka za prenehanje delodajalca ali prisilne poravnave.

Neuspešno opravljeno poskusno delo

Delavec ima v tem primeru pravico do odpravnine, določene za primer redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov. Pri tem velja opozoriti, da ker je odpravnina »vezana na več kot eno leto zaposlitve pri delodajalcu, se bo ta pravica do odpravnine v praksi nanašala na primere poskusnega dela na drugem delu pri istem delodajalcu, ko gre za daljše obdobje zaposlitve. Lahko bi se namreč zgodilo, da bi delodajalec delavcu zaradi poslovnih razlogov ponudil drugo delo s poskusnim delom, ki ga delavec ne bi uspešno opravil in bi v tem primeru ostal brez pravice do odpravnine, ki gre delavcu v primeru odpovedi iz poslovnega razloga,« so nam še sporočili z direktorata.

Preberite tudi: Poskusno delo – kdo, kdaj in za kako dolgo se lahko sklene?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja