Go to Top

Porodniški dopust: S.p.-jevkam v času trajanja prispevke plačuje država

Porodniški dopust: S.p.-jevkam v času trajanja prispevke plačuje državaSamostojne podjetnice, ki v Republiki Sloveniji samostojno opravljajo pridobitno ali drugo dovoljeno dejavnost, imajo prav tako pravico do materinskega dopusta in nadomestila. Med porodniškim dopustom jim prispevke plačuje država.  Samostojna podjetnica nastopi materinski oziroma porodniški dopust 28 dni pred predvidenim datumom poroda.

Prispevki se obračunavajo od osnove za plačilo prispevkov, ki je enaka osnovi za plačilo prispevkov, od katere zavarovanci plačujejo prispevke za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih določa, da pravica do nadomestila preneha, če Inšpekcija nadzora delovnih razmerij v okviru Inšpektorata Republike Slovenije za delo ugotovi, da oseba v času izrabe dopusta dela po pogodbi o zaposlitvi ali opravlja samostojno dejavnost. Samostojna podjetnica pa mora vrniti celoten znesek starševskega nadomestila.

Razmišljate o odprtju s.p.? Pošljite povpraševanje!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Samostojna podjetnica ne sme delati v svojem podjetju, lahko pa koga zaposli. V veliko primerih samostojne podjetnice določijo moža kot zastopnika oziroma prokurista. Tako lahko mož ureja uradne, pravne in formalne stvari namesto žene.

Če vas zanima, katera oblika dela bi bila iz stroškovnega vidika za vaše podjetje najbolj optimalna, vabljeni na seminar Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Anja Grahek


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja