Go to Top

Poročilo o prijavljenih kršitvah s strani “žvižgačev”- čas je do 1. marca!

Poročilo o prijavljenih kršitvah – kaj naj bi to bilo? Nekatera podjetja morajo omenjeno poročilo oddati Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Več pojasnimo v nadaljevanju.

Mimogrede, če imate dileme na področju delovnega, gospodarskega ali obligacijskega prava, jih lahko naslovite na pravno službo podjetja DATA. Za ponudbo posveta smo vam na voljo na 01 600 1530 ali na data@data.si. Na DATI pa vam lahko tudi pomagamo ustanoviti lastno podjetje!

Izračunajte si plačo

Poročilo o prijavljenih kršitvah – za kaj pravzaprav gre?

Naj spomnimo: v skladu z Z zakonom o zaščito prijaviteljev so morala podjetja, ki imajo najmanj 50  zaposlenih (v določenih panogah pa najmanj 10), lani vzpostaviti notranjo prijavno pot za prijavo kršitev, ki jih prijavitelji (»žvižgači«) zaznajo v delovnem okolju. V skladu s tem zakonom so morali ti delodajalci notranjo pot prijave in zaupnika opredeliti v notranjem aktu, v katerem je bilo treba navesti:

  • podatke o zaupniku;
  • elektronski naslov, telefonsko številko oz. drugi kontaktni podatek za prejem prijave;
  • postopek prejema notranje prijave in njene obravnave;
  • ukrepe za preprečitev dostopa nepooblaščenim osebam do prejetih prijav
  • način informiranja zaposlenih pri delodajalcu o uporabi notranjih poti za prijavo
  • informacije o postopkih za zunanjo prijavo organom in zunanjo prijavo.

Sedaj pa morajo ti delodajalci komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) enkrat letno oddati poročilo o številu prejetih prijav. Rok za letošnjo oddajo poročila je 1.3.2024!

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Odprite d.o.o. na DATI!

Na kakšen način je treba oddati poročilo o prijavljenih kršitvah?

Poročilo se odda elektronsko preko obrazca za notranje prijave, dostopnega na spletni strani KPK. Obrazec oziroma poročilo morajo oddati vsi zavezanci, četudi niso obravnavali še nobene prijave. Obrazec je enostaven; predvideva pa naslednje vnose:

  • podatke o zaupniku oz. kontaktne podatke;
  • število prejetih prijav;
  • število anonimnih prijav;
  • število utemeljenih prijav;
  • število obravnavanih povračilnih ukrepov.

O vsebini prijav zavezanci ne poročajo.

Pogodba o zaposlitvi

Če poročila o prijavljenih kršitev ne oddate, vas lahko doleti kazen!

Zavezanci, ki do 1. marca ne bodo oddali poročila o prijavljenih kršitvah, so lahko kaznovani z visokimi globami. Za samostojne podjetnike ta lahko znaša od 1000 do 2000 EUR, za pravno osebo od 2000 do 600 EUR. Odgovorna oseba pravne osebe oz. samostojnega podjetnika pa lahko doleti kazen od 300 do 2000 EUR.

Če v zvezi z Zakonom o zaščiti prijaviteljev in vašimi obveznostmi potrebujete dodatne obrazložitve, vam lahko svetujejo naši pravni svetovalci. Za ponudbo posveta nam lahko pišete na data@data.si ali nas pokličite na 01 600 1530.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja