Go to Top

Popravljena odločba o odmeri dohodnine najkasneje začetek avgusta

Najkasneje v prvih dneh avgusta bo popravljena odločba o odmeri dohodnine prišla tudi na naslov  tisti, ki so podali ugovor na informativni izračun dohodnine, ki so ga avtomatično prejeli od Finančne uprave RS (Furs).

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Želite bolj podrobno vedeti, kako so pri nas obdavčene posamezne oblike dela in kaj se vam najbolj izplača?

Več informacij

Na Fursu so pojasnili, da je bilo letos ugovorov na drugo tranšo informativnih izračunov – rok za te se je iztekel zadnjega junija –, v kateri so med drugimi vsi tisti, ki uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane, 4,3 odstotka glede na vse izdane informativne izračune v drugi tranši oziroma 24.729 ugovorov. V prvi tranši je bilo ugovorov 17.865 oziroma 1,9 odstotka glede na vse izdane informativne izračune v prvi tranši.

Prijava na izobraževanje

Zavezanci za plačilo dohodnine so se tako glede na vse izdane izračune v obeh tranšah skupaj pritožili na 2,8 odstotka vseh informativnih izračunov, na finančni upravi pa morajo zato popraviti 42.594 informativnih izračunov dohodnine.

Popravki za 2,8 odstotka odmer dohodnine!

Klikni in deli

Odločba o odmeri dohodnine: največkrat popravki zaradi vzdrževanih družinskih članov

»Statistika iz preteklih let in tudi letos kaže, da zavezanci najpogosteje (v približno 70 odstotkih) vlagajo ugovore zaradi sprememb ali dopolnitev podatkov o vzdrževanih družinskih članih. Okrog deset odstotkov pa je ugovorov, v katerih zavezanci spreminjajo ali uveljavljajo dohodke iz tujine,« pojasnjujejo na Fursu.

Če ugovorov zaradi sprememb podatkov o vzdrževanih družinskih članih ne bi bilo, bi bilo ugovorov le na okoli odstotek vseh informativnih izračunov dohodnine. »Tako smo v preteklih letih imeli skoraj 99 odstotkov informativnih izračunov pravilnih,« izpostavljajo na Fursu.

Popravljena odločba dohodnine bo najkasneje v prvih dneh avgusta hkrati pripravljena tako za tiste, ki so ugovor podali na informativni izračun dohodnine v prvi, kot za tiste, ki so ugovor podali na informativni izračun dohodnine v drugi tranši.

Prijava na izobraževanje

Informativni izračun dohodnine tistih zavezancev, ki se niso pritožili, pa je avtomatično postal odločba o odmeri dohodnine. Na podlagi te so prejemniki izračunov iz prve tranše do 1. junija 2016 že prejeli vračilo preplačila, rok za doplačilo dohodnine zanje pa se jim je iztekel 2. junija 2016.

Kdor se ni pritožil na prejeti informativni izračun v drugi tranši, pa lahko vračilo preplačane dohodnine pričakuje do 29. julija 2016, doplačati pa jo mora do 1. avgusta 2016.

Odločba o odmeri dohodnine za več kot 1,5 milijona zavezancev

Skupaj je FURS letos pripravil 1.510.426 informativnih izračunov dohodnine. V njih so bila predvidena doplačila v višini dobrih 83 milijonov evrov za skupaj 363.510 zavezancev ter vračila v višini slabih 240 milijonov evrov za 618.496 zavezancev. Ne doplačila ne vračila pa niso predvideli za 528.420 zavezancev za plačilo dohodnine.

Prijava na izobraževanje

Povprečni znesek doplačila dohodnine znaša 324 evrov, povprečni znesek vračila pa 518 evrov.

Na Fursu so znova opozorili tudi na to, da se s 1. avgustom 2016 izteče rok za tiste zavezance, ki do 15. junija 2016 na dom niso prejeli informativnega izračuna dohodnine in morajo zato dohodninsko napoved vložiti sami. Več o tem smo že pisali v prispevku Kaj storiti, če kljub dohodkom niste dobili izračuna dohodnine?.

odločba o odmeri dohodnine

 

Vsa zanima, koliko dohodnine boste plačali prihodnje leto? Uporabite naš informativni izračun! (Ne pozabite obkljukati možnost 2016/2017!)

Izračun dohodnine 2016 in 2017

Preberete si lahko tudi prispevek o spremembah, ki so bile sprejete lani konec leta in bodo veljale to leto: Prihodnje leto dohodnina za srednji razred ugodnejša. Obetajo pa se tudi večje spremembe pri plačevanju dohodnine z uvedbo novega dohodninskega razreda, o čemer pa smo že pisali v prispevku Nova dohodninska lestvica predlaga nov dohodninski razred.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja