Go to Top

Popravek davčne napovedi, ki sem jo že oddal – je možen?

Popravek davčne napovedi – lahko, a pod določenimi pogoji

Popravek davčne napovedi – oddali ste davčno napoved. Ob ponovnem pregledu pa ugotovili, da ste storili napako. Sedaj bi radi naredili popravek davčne napovedi. Kako to storite? In pod katerimi pogoji? Če niste prepričani, imamo v našem podjetju Data tudi odlične davčne strokovnjake, ki vam lahko pomagajo ob morebitnih davčnih dilemah. Za termin plačljivega svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun dohodnine

Popravek davčne napovedi – kaj, če ste storili napako?

Nepoznavalcem lahko davki in z njimi povezane teme povzročijo precej sivih las in prispevajo k stresu. A brez skrbi, v primeru davčnih vprašanj so nam na voljo naši davčni strokovnjaki! Za termin plačljivega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si. No, poglejmo, kaj lahko storite, če ste pri oddaji davčne napovedi storili napako. Ali je sploh možen popravek davčne napovedi? Poglejmo primer iz prakse: Do konca februarja ste oddali napoved za odmero dohodnine od oddajanja premoženja v najem. Kaj storiti, če ste sedaj opazili, da ste se zmotili?

Ustanovite podjetje na Dati!

davčno svetovanje

Koliko je znašala povprečna plača v letu 2021?

Popravek davčne napovedi je možen – do kdaj pa?

Na spletni strani Fursa je zapisano, da je popravek davčne napovedi možen. Davčni zavezanec lahko popravi že oddano davčno napoved. A pozor! To je možno zgolj do vročitve odmerne odločbe. Pa to pomeni, da ste s tem zamudili rok za vložitev napovedi? Ne, če naredite popravek davčne napovedi to pomeni, da popravek učinkuje tako, da se popravljena davčna napoved šteje za tako že od trenutka, ko je bila davčna napoved prvič vložena!

Prijavite se na seminar Zaključna bilanca 2021!

Če naredim popravek davčne napovedi – sem v kakšnem prekršku?

Tudi na to vprašanje je odgovor ne. Furs sporoča, da zavezanec v tem primeru ni odgovoren za prekršek. Hkrati ga ob popravljeni davčni napovedi ne bodo bremenili zamudne obresti. Pomembno je, da kadar delate popravek davčne napovedi, morate opredeliti pravilen status napovedi, ki se nahaja v zgornjem desnem kotu obrazca napovedi. Drugačna je situacija, kadar zavezanec zamudi z oddajo napovedi, v tem primeru mora izbrati status »samoprijava«, s katerim se izogne odgovornosti za prekršek in bo deležen tudi nižjih zamudnih obresti (3% letna obrestna mera).

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja