Go to Top

Kdo lahko zaprosi za ponoven izračun pokojnine?

Prvega januarja 2018 začne veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2E). Bistvena novost novele je določba, po kateri bodo uživalci starostnih ali predčasnih pokojnin lahko zahtevali ponoven izračun pokojnine. Pri tem pa se jim bo upošteval tudi čas prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje do 31. decembra 2012.

Kako lahko upokojenci pridejo do dodatnega zaslužka, izveste na brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Ponoven izračun pokojnine

Uživalci pokojnin bodo lahko zahtevali novo odmero starostne pokojnine oziroma odmero starostne pokojnine namesto predčasne pokojnine z upoštevanjem časa prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje do 31. decembra 2012.

Kot pojasnjujejo na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ), se bo čas prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje pri ponovni odmeri pokojnine upošteval kot pokojninska doba brez dokupa. Ponoven izračun pokojnine bodo lahko zahtevali tudi uživalci delne pokojnine, uživalci sorazmernega dela pokojnine ter zavarovanci, ki se jim izplačuje 20 odstotkov pokojnine.

izračun pokojnine

Uživalcem pokojnine, ki bodo vložil zahtevo za nov izračun pokojnine v šestih mesecih po začetku uporabe novele zakona, se bo pokojnina odmerila od začetka uporabe tega zakona. Torej od 1. 1. 2018 dalje. Tisti, ki bodo zahtevo vložili po poteku šestih mesecev od začetka uporabe novele zakona, jim bo nova pokojnina oziroma izplačilo 20 odstotkov pokojnine pripadala od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve.

>>> Kako pridobiti izpis delovne dobe?

Kako zahtevati ponoven izračun pokojnine?

Zahtevo za odmero pokojnine po ZPIZ-2E lahko uživalci vložijo elektronsko na spletni strani ZPIZ preko sistema eZPIZ s storitvijo e-vloge. Ali  pa preko obrazca, ki je prav tako objavljen na spletni strani zavoda v rubriki “Aktualno”.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Smo v vas prebudili željo po podjetništvu? Registracija podjetja, s. p. ali d. o. o., je na VEM točki Data brezplačna, hitra in enostavna! Pokličite naše podjetniške svetovalce na 01 600 1530 ali jim pišite na data@data.si ter se dogovorite za individualni termin!

Komentar (1)

  • radmila obradović 17. Aprila 2018 - 20:04 Odgovori

    upajmo da je res da nam bojo priznali ta leta ker smo plaćali sami delovnu dobu.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja