Go to Top

Ponarejeni bankovci – lani največ 50-evrskih!

Ponarejeni bankovci in kovanci oz. delež ponaredkov v primerjavi z vsemi evrskimi kovanci in bankovci v obtoku v Sloveniji ostaja majhen. Kljub temu pa ponarejeni bankovci (pa tudi kovanci) obstajajo. Največ je ponaredkov apoena 50 evrov.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Ponarejeni bankovci in kovanci – v 2022 več kot leto prej

Banka Slovenija je nedavno v sporočilu za javnost sporočila, da se je število ponarejenih bankovcev in kovancev, umaknjenih iz obtoka v letu 2022 glede na leto 2021 povečalo. A skupna vrednost odkrite ponarejene evrske gotovine se je znižala. Na Banki Slovenije so še poudarili, da je verjetnost, da bi prejeli ponaredek evrske gotovine, relativno majhna.

Registracija s.p. – hitro in enostavno na DATI!

računovodsko svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Skupna vrednost ponarejene evrske gotovine nižja

Skupna vrednost odkrite ponarejene evrske gotovine se je leta 2022 v primerjavi z letom 2021 znižala za 9 odstotkov. Umaknjeni evrski ponarejeni bankovci višjih vrednosti so bili v manjšem številu. Število umaknjenih ponarejenih evrskih bankovcev srednjih vrednosti pa se je povečalo. V 2022 je bilo iz obtoka umaknjenih 952 ponarejenih evrskih bankovcev ter 6320 ponarejenih evrskih kovancev. To je 59 % več bankovcev oz. 155 % več kovancev kot leta 2021. Ponarejeni bankovci, ki so najpogostejši, so ponaredki apoena 50 evrov. Pri evrskih kovancih pa je bil najpogosteje umaknjen kovanec za 2 evra.

 Preberite tudi – Dnevnice 2023 – koliko znašajo po novem?

Uporaba ponaredkov za plačilo je kaznivo dejanje

Če se ponarejeni bankovci ali kovanci uporabijo za plačilo, gre za kaznivo dejanje. Zato je potrebno v primeru, če prejmete sumljiv bankovec preveriti pristnost. Kako to storiti? Gre za preprosto metodo »otip-pogled-nagib«. Zaradi posebnih tiskarskih postopkov so bankovci na otip prepoznavni. Bankovec pogledate proti svetlobi. Vidni namreč postanejo portretno okence, portretni vodni znak in varnostna nit. Bankovec pa tudi nagibajte naprej in nazaj. Na srebrnem traku postane viden portret Evrope v prosojnem okencu. Na smaragdno zeleni številki pa boste videli svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki. Lahko pa sumljiv bankovec ali kovanec neposredno primerjajte z drugim, za katerega veste, da je pristen. Če potrdite sum, o tem nemudoma obvestite policijo.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja