Go to Top

Ponaredki: za nakup na Hrvaškem do 1.500 evrov kazni

Ponaredki so še posebno vabljivi na večernem sprehodu mimo stojnic v počitniških krajih

Ponaredki lahko potrošniku povzročijo marsikatero nevšečnost. Nakup ponaredka na Hrvaškem, denimo, lahko prinese tudi denarno kazen.

Če se (še) niste odpravili na Hrvaško ali kam drugam na dopust in razmišljate o ustanovitvi svojega podjetja, vam sporočamo, da točka VEM kljub počitnicam deluje nemoteno – s. p. ali d. o. o. lahko tudi poleti odprete hitro, enostavno in brezplačno. Preverite tudi ponudbo naših podjetniških izobraževanj.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

ponaredkiNakup ponaredka na Hrvaškem: tvegate globo

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) opozarjajo, da lahko v nekaterih državah potrošnika, ki se odloči za nakup ponaredkov, oglobijo. Denimo na Hrvaškem lahko potrošnika, ki kupi ponarejeno blago, doleti kazen v višini od 300 do 1.500 evrov.

Kršitev pravic intelektualne lastnine

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pojasnjujejo, da nakup ponaredkov pomeni kršenje pravic intelektualne lastnine. Tovrstno blago se praviloma uniči, pri čemer lahko imetnik blagovne znamke ali njegov zastopnik od potrošnika zahteva povračilo stroškov uničenja. Če potrošnik ni vedel, da bo prejel ponaredek in je blago kupil za lastno uporabo, lahko imetniku blagovne znamke pisno pojasni, da je ravnal v dobri veri in poskuša na ta način doseči oprostitev plačila, še dodajajo na ministrstvu.

V primeru, da so ponaredki kupljeni prek spleta, se lahko potrošnik, ki je plačilo izvedel s kreditno kartico, obrne na svojo banko, kjer se pozanima o možnostih povračila. Pri tem mora paziti, da reklamacijo vloži pravočasno.

Razmišljate o odprtju spletne trgovine? Ponujamo nekaj nasvetov.

Evropskih potrošniški centri svetujejo

Potrošnikom, ki nakupujejo prek spleta, na ministrstvu svetujejo, da upoštevajo nasvete mreže Evropskih potrošniških centrov:

  1. Preverite identiteto prodajalca.
  2. Poiščite ocene drugih strank.
  3. Preverite, ali ima spletno mesto oznako zaupanja.
  4. Ocenite videz spletnega mesta.
  5. Na spletnem mestu prodajalca preverite potrošniške pravice.
  6. Preverite fotografijo izdelka.
  7. Spremljajte ceno izdelka.
  8. Na uradnem spletnem mestu preverite pooblaščene prodajalce.
  9. Uporabljajte varna plačilna sredstva.
  10. Bodite pozorni pri obnovljenih izdelkih.

Če boste s ponaredkom iz dopusta prišli v Slovenijo, se vam ni treba bati, da vas bodo doma sankcionirali, pa zagotavljajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Pojasnili so, da se za ponaredke v osebni prtljagi potnika, ki jo nosi s seboj, ko prihaja iz tretjih držav, ne izvede carinskih ukrepov, če skupna vrednost ne presega zneska carinske oprostitve. Ta znaša 300 evrov oziroma 430 evrov za potnike v zračnem ali pomorskem prometu, oziroma 150 evrov za potnike, mlajše od 15 let.

Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili koristnih nasvetov in zanimivih novic.

Carina nadzoruje poštne pošiljke iz tujine

Drugače pa je s poštnimi pošiljkami. Slednje so lahko predmet carinskega nadzora ne glede na vrednost oziroma količino. Če carinik sumi, da so v pošiljki ponaredki, lahko blago začasno zadrži in uvede postopek za ugotovitev narave blaga. O tem obvesti domnevnega kršitelja in imetnika pravic. Če se kršitelj strinja, da gre blago v uničenje (ker so ponaredki), se le-to uniči pod carinskim nadzorom na stroške imetnika pravice. V nasprotnem primeru pa mora imetnik pravice pred sodiščem dokazati, da so bile njegove pravice kršene.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Največ ponarejenih cigaret, igrač in živil

Med zaseženimi ponaredki so na prvem mestu cigarete, sledijo igrače, živila in embalažni material. Vsakdanji izdelki, kot so hrana in pijača, zdravila, igrače in gospodinjske električne naprave, predstavljajo več kot tretjino vsega zaseženega blaga.

Glavna država izvora ponarejenih izdelkov ostaja Kitajska. Veliko ponarejenih cigaret je prišlo iz Vietnama in Pakistana, največ alkoholnih pijač pa iz Singapurja. Iran je glavna država izvora za oblačilne dodatke, Hongkong za mobilne telefone, Indija pa za zdravila, pišejo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja