Go to Top

Pomoč zaradi visokih cen energentov – oddati bo treba lanske podatke!

Pomoč zaradi visokih cen energentov

Pomoč zaradi visokih cen energentov oz. vlogo za pomoč so lahko upravičenci oddali zaradi visokih cen električne energije in zemeljskega plina za leto 2022. Sedaj bodo morali sporočiti še dejanske podatke za izračun! Kaj je potrebno sporočiti do 15.1.2023? Mimogrede, želite tudi vi stopiti na podjetniško pot? Registracijo d.o.o. in ustanovitev s.p. oz. popoldanskega s.p. lahko opravite pri nas! Pokličete lahko na 01/600-1530 ali rezervirate termin za registracijo podjetja preko spletnega obrazca! Vas zanima, kako odpreti s.p. in kako poteka postopek?

Ustanovitev podjetja

Upravičenci bodo mogli sporočiti dejanske podatke

Upravičenci, ki so oddali vlogo za pomoč zaradi visokih cen energentov po zakonu o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina za leto 2022, bodo morali sporočiti še dejanske podatke za izračun upravičenih stroškov. Te so v vlogi namreč zgolj ocenili. Aplikacija bo odprta do 15.1.2023 do 31.1.2023 do 12. ure. Iz agencije Spirit Slovenija in ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so sporočili, da tisti upravičenci, ki tega ne bodo storili, ne bodo upravičeni do drugega dela pomoči. Na podlagi zgolj ocenjenih vrednosti za zadnje tri mesece leta 2022 namreč do pomoči niso upravičeni. Aplikacija bo dostopna na tej povezavi.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2023, kaj se je spremenilo?

Obvestiti je treba tudi, če je bila pomoč zaradi visokih cen energentov previsoka!

Ob tem so na ministrstvu še spomnili, da morajo upravičenci do 15.1.2023 obvestiti pristojni organ tudi, če je bila pomoč zaradi visokih cen energentov previsoko izplačana oz. odobrena glede na dejansko nastale stroške. Prav tako je potrebno na elektronski naslov energenti@spiritslovenia.si obvestiti organ, če niso izpolnjevali pogojev za pridobitev pomoči (6. odstavek 10. člena ZPGVCEP). Sporočilo je potrebno poslati tudi v primeru, če je od uveljavitve zakona prišlo od izplačila dobičkov, lastnih delnic ali lastnih poslovnih deležev, izplačil nagrad poslovodstvu oz. dela plač za poslovno uspešnost poslovodstvu, izplačanih v letu 2022 ali za leto 2022. Tisti upravičenci, ki so pristojni organ že obvestili ali že vrnili sredstva, bodo januarja prejeli odločbe oz. ugotovitvene sklepe.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja