Go to Top

Poletna neurja: Kaj narediti ob nastanku škode?

Neurja, nevihte, močni nalivi in sunki vetra nas v poletnih mesecih večkrat neprijetno presenetijo. Kljub temu, da je ohladitev dobrodošla in da so padavine potrebne, neurja velikokrat povzročijo nepotrebno škodo. Tako v naravi kot na tudi objektih oziroma nepremičninah. Kaj torej storiti v primeru škode zaradi neurja in kako že prej poskrbeti za ustrezno zavarovanje?

Škodo na nepremičninah, ki jo je povzročilo neurje, zavarovalnice krijejo iz požarnega zavarovanja in iz različnih paketnih zavarovanj doma. Požarno zavarovanje namreč navadno krije uničenje ali poškodbo zavarovanih stvari tudi zaradi požara, strele, eksplozije, viharja in toče. Preden sklenete zavarovanje se morate torej dobro pozanimati, katera vrsta zavarovanja krije določeno škodo. Poskrbite pa tudi za ustrezno višino zavarovalne vsote, da ne boste ob nastanku škode zaradi neurja ugotovili, da imate zavarovanje, dobili pa ne boste skoraj nič.

Kaj storiti, ko nastane škoda?

Ob nastanku škode na vašem objektu zaradi neurja morate o tem čim prej obvestiti svojo zavarovalnico. To lahko storite s klicem na brezplačne številke asistenčnih centrov posameznih zavarovalnic, lahko pa škodo prijavite tudi preko njihovih spletnih strani.

Oškodovanci se lahko za pomoč pri prijavi škode obrnete na svojega zavarovalnega zastopnika ali pa na najbližjo poslovalnico izbrane zavarovalnice. Priporočljivo je tudi, da nastalo škodo fotografirate, nato pa poškodovane objekte zavarujete na način, da se prepreči nastanek še večje škode. V nadaljevanju lahko začnete s popravilom, vendar morate istočasno poskrbeti, da se do prihoda cenilca zavarovalnice ohranijo dokazila o nastali škodi.

Kako se pripraviti na neurja?

Neviht in neurij ne moremo preprečiti, lahko pa se nanje ustrezno pripravimo. Na Upravi RS za zaščito in reševanje sicer svetujejo naslednje ukrepe:

  • Spremljajte vremensko napoved in upoštevajte navodila pristojnih služb.
  • Zavarujte ali umaknite predmete, ki jih lahko odnese veter, odplavi voda ali poškoduje toča.
  • Cvetlične lončke in korita prestavite v zaprt oziroma manj izpostavljen prostor.
  • Zaprite vsa okna in vrata, spustite rolete in žaluzije. Zavijte platnena senčila.
  • Električne naprave ugasnite in izklopite iz električnega omrežja.
  • Vozilo umaknite iz bližine vodotokov, izpod dreves …
  • Poskrbite za domače živali, ki naj bodo med neurjem v zaprtih prostorih.

Še več navodil in uporabnih nasvetov pa najdete na spletni strani uprave.
Morda vas zanima tudi:

Smo v vas prebudili željo po podjetništvu? Registracija podjetja, s. p. ali d. o. o., je na VEM točki DATA brezplačna, hitra in enostavna! Pokličite naše podjetniške svetovalce na 01 600 1530 ali jim pišite na data@data.si ter se dogovorite za individualni termin!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja