Go to Top

Pokojninska reforma – kako bi se naj francoska razlikovala od slovenske?

Pokojninska reforma vzburja velik upor v Franciji in proteste v Parizu. Ste se vprašali, kako bi se razlikovala pokojninska reforma v Franciji v primerjavi s tisto, ki jo napovedujejo za Slovenijo v naslednjem letu? Ali bodo predstavljene reforme vendar rešile katero od problematik upokojevanja, s katerimi se srečujemo državljani? Bodo pokojnine sledile današnji inflaciji?

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Pokojninska reforma v Franciji naj bi se pričela izvajati postopoma, šele do leta 2030!

Pokojninska reforma v Franciji predvideva zamik upokojitvene starosti iz sedanjih 62 let na 64 let, vendar naj bi ta del uvajali postopoma do leta 2030. Tudi potrebna leta za prejem polne pokojnine naj bi se zvišala z 42 na 43 let. Povprečna pokojnina v Franciji, ki jo upokojenci prejemajo od države, je sedaj približno 1.400 evrov.

Informativni izračun plače

podjetniško svetovanje

 Preberite tudi – Kako odpreti sp? Kako se pripraviti ter kakšen je postopek?

Po mnenju OECD bi se morala naša pokojninska reforma uveljaviti že vsaj dve leti oz. tri leta prej!

V Sloveniji je pokojninska reforma letos tudi aktualna tematika, saj je njena uveljavitev napovedana za leto 2024. Več o tem smo pisali v tem članku. Se pa naša slika nekoliko razlikuje od tiste v Franciji. Nenazadnje je povprečna starostna pokojnina v Sloveniji v decembru znašala 815,61 evra.

OECD tudi Sloveniji predlaga podoben dvig starostne meje. V prvem predlogu bi do leta 2028 zvišali starostno mejo za upokojitev na 62 let iz sedanjih 60 in dvig zahtevane delovne dobe na 42 let s trenutnih 40 let. Po letu 2028 pa naj bi do leta 2070 dvigovali to starostno mejo na 64,6 let in delovno dobo na 44,6 let. Drug predlog OECD-ja pa je še “hitrejši”. Pokojninska reforma po tem predlogu naj bi že leta 2027 zahtevano delovno dobo dvignila na 42,6 let in zahtevano starost na 62,6 let. Po tej različici bi se lahko tisti, ki ne bi dosegli delovne dobe do 62,6 leta, upokojili šele pri starosti 67,6 let.

Noben od predlogov se (zaenkrat) ne dotika možnosti dodatnega zaslužka za upokojence ali morebitnih izplačil letnih dodatkov.

Minimalna plača v 2023 – koliko znaša?

Pokojninska reforma za dolgoročno proračunsko ravnovesje, brez dodatnih davkov!

V Franciji politiki poudarjajo, da je pokojninska reforma ključna za uravnavanje ravnotežja. Pri tem naj bi obveljalo mišljenje, da bi brez reforme Francozi morali za svoj upokojitveni sistem doplačevati v prihodnosti z dodatnimi davki. Ti pa bi v času ekonomske krize in vsesplošne draginje zaradi inflacije bili najverjetneje še bolj nepriljubljeni.

Preberite tudi – Vloga za vzdrževane družinske člane 2022 – časa ni več veliko!

Zaposlitev preko s.p. tudi omogoča prejem polne pokojnine, a pred desetletjem to ni bilo urejeno – niti pri nas!

Pokojninska reforma v Franciji naj bi rešila tudi problem podjetnikov, ki so si desetletja plačevali minimalne prispevke v pokojninsko blagajno. Tem naj bi se pokojnine zvišale na nivo 85 % povprečne plače ali v povprečju preračunanih 100 evrov več!

Naša pokojninska reforma je ubrala malce drugačno smer, saj bi na vprašanje s.p.-jev, ki si plačujejo minimalne prispevke močno vplivala načrtovana sprememba, kjer naj bi podaljšali obdobje za izračun pokojninske osnove iz zadnjih 24 let na celotno obdobje zavarovanja, četudi so določena leta  zavarovanja za upravičenca manj ugodna.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja