Go to Top

Podružnica ali poslovna enota podjetja? Kaj registrirati?

Podružnica ali poslovna enota podjetja? Kakšne so pravno-organizacijske razlike med tema dvema pojmoma? Kaj registrirati če odprete novo – dislocirano enoto svojega d.o.o. ali s.p. na novi lokaciji? Bi Vam znal svetovati Vaš računovodja?

NOVO: BREZPLAČNI WEBINARJI

Podjetje Data d.o.o. ima svojo točko “SPOT Registracija“, kjer lahko podjetje registrirate brezplačno! Naš računovodski servis pa nudi storitve tako manj, bolj in zelo zahtevnim uporabnikom. Pri nas si lahko paket storitev zagotovi najbolj enostaven popoldanski s.p. Vašega nečaka ali večji d.o.o., ki zaposluje večje število ljudi in izvaja svojo operacijo v več državah. Pri nas se specializiramo tudi za storitve, ki jih potrebujejo podjetniki iz drugih držav, za podružnice tujih podjetij in podobno… Vabimo vas, da se prijavite na naše brezplačne webinarje:

  1. Kako zaslužiti s hobijem?
  2. Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja
  3. Ukrepi delodajalca v času koronavirusa

Informativni izračun plače

Poslovno enoto je potrebno registrirati, kadar matično podjetje opravlja svojo dejavnost na drugem naslovu!

Poslovna enota je del družbe, ki jo ustanavlja. Poslovna enota ne more samostojno opravljati poslov, ne more imeti ločenega transakcijskega računa. Poslovna enota nima niti svojega uradnega imena, niti zastopnika.

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Rok Gros, DataRok Gros, Data

Poslovno enoto se registrira, kadar podjetje opravlja svojo dejavnost na drugem naslovu. V praksi je poslovna enota največkrat registrirana, ko na primer obstoječi samostojni podjetnik (s.p.), odpre npr. dodatno trgovinsko poslovalnico ali dodaten lokal. Razlogi za registracijo poslovne enote so tudi računovodski!

Podružnica je registrirana v sodnem registru, medtem ko je poslovna enota registrirana v Poslovnem registru Slovenije pri AJPES-u. Poslovno enoto je mogoče registrirati na naši točki »SPOT Registracija« brezplačno.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Zakoniti zastopnik podružnice

Podružnica mora biti registrirana na drugem poslovnem naslovu, kot matično podjetje. Podružnica mora imeti tudi zakonitega zastopnika oziroma poslovodjo. Podružnica mora imeti tudi ločen transakcijski račun.

MINIMALNA PLAČA 2020

Podružnica je lahko ustanovljena s strani domačega ali tujega podjetja!

Podružnica je lahko ustanovljena s strani domačega ali tujega podjetja (domača ali tuja podružnica). Podružnica je lahko ustanovljena brez lastnega vložka osnovnega kapitala. Za podružnico se ne obravnava kot pravna oseba. Podružnica lahko opravlja vse dejavnosti ali pa le del dejavnost, ki jih opravlja matična družba. Za poslovanje podružnice, je odgovorno matično podjetje z vsem svojim premoženjem. Tudi prenehanje matičnega podjetja pomeni prenehanje podružnice.

PREVOZ NA DELO IN IZ DELA

Registracija podružnice tujega podjetja zahteva slovensko davčno številko!

Podružnica je prijavljena v vpis s strani zakonitega zastopnika oz. direktorja. V primeru, da je matično podjetje tuje, mora podružnica za vpis v sodni register  pridobiti najprej slovensko davčno številko. Slovensko davčno številko mora v tem primeru pridobiti tudi zakonit zastopnik te podružnice.

ZNESEK REGRESA 2020

Pripravil: Rok Gros

SPOT

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja