Go to Top

Podjetniške dejavnosti v 2023 – katere so najbolj priljubljene?

Podjetniške dejavnosti v 2023, ki ste jih letos v prvih treh mesecih registrirali podjetniki na DATA točki, so v večini storitvene dejavnosti. Tem sledijo dejavnosti na področju gradbeništva, pri trgovinski dejavnosti pa izrazito prevladuje dejavnost spletne prodaje. Imate namen v letošnjem letu registrirati podjetje? Postopek registracije bodisi s.p. ali d.o.o. lahko hitro in ob pomoči izkušenih referentov lahko opravite na DATA točki. Za termin registracije nam lahko pišete na data@data.si ali nas pokličete na 01/600-1530.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Podjetniške dejavnosti v letu 2023 – katere storitvene dejavnosti največkrat registrirate?

Storitvena dejavnost, ki jo največkrat registrirate na DATA točki, je digitalni marketing. Za opravljanje te dejavnosti morate v Standardni klasifikaciji izbrati šifro dejavnosti 73.110 – Dejavnost oglaševalskih agencij. V okviru te šifre dejavnosti podjetniki opravljajo za stranke marketing na družabnih omrežjih, pišejo marketinške objave in tekste. Med storitvenimi dejavnostmi velikokrat izberete tudi šifro dejavnosti 70.220 – Drugo podjetniško in poslovno svetovanje. Gre za aktivnosti, ki predstavljajo pomoč in svetovanje drugim poslovnim subjektom pri raznih poslovnih zadevah (svetovanje pri organizaciji proizvodnje, pri finančni optimizaciji, pri načrtovanju kadrovske politike…). Druge storitvene dejavnosti, ki so aktualne podjetniške dejavnosti v letu 2023 so še: izobraževanje, prevajanje, nepremičninske storitve in čiščenje.

Kakšen regresa vas čaka v 2023?

podjetniško svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Podjetniške dejavnosti v letu 2023 in posebnosti pri izbiri gradbenih dejavnosti

Referenti DATA točke opažamo porast registracij dejavnosti z gradbenega področja tistih, ki jih na trgu dela primanjkuje. Gre za dejavnosti deficitarnih poklicev: elektro instalacije, inštalacije vodovoda in klime, zidarske storitve, storitve mehanske obdelave kovin in raznorazni profili monterjev. Podjetniki teh poklicev največkrat ustanovijo s.p., se samozaposlijo potem pa delujejo pogodbeno z drugimi večjimi podjetji, dostikrat kot podizvajalci. Dela in naročil jim ne zmanjka. Zato se kmalu po registracijo odločijo zaposliti delavce v svojem podjetju. Pravniki podjetja DATA jim lahko pripravijo pogodbo o zaposlitvi za zaposlenega in vso potrebno dokumentacijo, ki jo delodajalec-podjetnik potrebuje, ko začne zaposlovati delavce v svojem podjetju. Tudi prijavo delavca v zavarovanje nato opravijo na DATA točki.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023

Podjetniške dejavnosti v letu 2023 – zmagovalka med dejavnostmi je spletna prodaja

Dejavnost spletne trgovine (47.910 – Trgovina po pošti ali internetu), je največkrat registrirana glavna dejavnost podjetij, ki se registrirajo na DATA točki. V času korona virusa je ta dejavnost doživela pravi razcvet. Po statističnih podatkih je prodaja v času korona virusa narasla za 70 odstotkov. Zato je marsikateri posameznik v tej dejavnosti zaslutil svojo poslovno priložnost. Svetovalci podjetja DATA posameznikom, ki se odločijo za opravljanje dejavnosti spletne prodaje pogosto svetujejo o pogojih za opravljanje te dejavnosti. Predvsem pa je podjetnikom dobrodošla pomoč davčnega svetovalca, ki jim svetuje glede načina poslovanja.

Podjetniki! Če razmišljate tudi vi o registraciji zgoraj omenjenih dejavnosti, vas svetovalci podjetja DATA vabimo, da nam pišete in se naročite na svetovanje pred registracijo podjetja na data@data.si ali po telefonu na številko 01/600-1530. Znali vam bomo pomagati.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja