Go to Top

Podjetni in inovativni mladi vabljeni k soustvarjanju Kranja

Kranjska občina vse bolj teži k spodbujanju inovativnosti in podjetnosti med mladimi, saj se zavedajo, da podjetni in inovativni mladi kreirajo uspešno gospodarstvo. Z novimi pogoji za preboj mladih na najrazličnejših področjih v občini željo, da se med mladimi vzpodbudi interes za soustvarjanje skupnosti, ki bi kranjsko mestno jedro ponovno oživela in ljudi prepričala, da za malo drugačne, alternativne ter umetniške nakupe in dogodke ni več treba hoditi v Ljubljano. V ta namen sta zaživeli Kovačnica in Hiša na koncu tunela.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Razmišljate o samozaposlitvi? Kaj vas čaka in koliko stane?

Več informacij

»Coworking« v Kranju: Kovačnica

Konec novembra je v kranjsko mestno jedro obogatelo za projekt Kovačnica. Gre za skupni prostor za razvoj podjetniških idej in kreativnosti, namenjen mladim, tam pa potekajo druženje, izmenjevanje idej, znanj, kreativnosti in ne nazadnje tudi uresničitev idej (angl. »coworking«). Mestna občina Kranj je v sodelovanju z Regionalno razvojno agencijo Kovačnico ustanovila z namenom zmanjševanja brezposelnosti med mladimi in spodbujanjem samozaposlovanja ter aktivnega povezovanja z gospodarstvom. Cilji Kovačnice, v kateri so mnogi projekti in dogodki že zaživeli, so motiviranje za ustvarjalnost in podjetnost ter privabiti kreativne posameznike različnih strok, da se povežejo in pokažejo svoje ideje in talente ter razvijejo poslovne možnosti s tem zagotoviti so-delovni prostor za naštete dejavnosti.  Če ste podjetni in inovativni, imate poslovno idejo, nimate pa poslovnega prostora, mentorja, globokega žepa in pri ustvarjanju pogrešate družbo, ste torej vabljeni v Kovačnico.

Od novega leta dalje so aktivnosti v Kovačnici plačljive. Sčasoma naj bi se Kovačnica v čim večji meri namreč financirala sama, občina pa ji je v letošnjem letu zagotovila 20 tisoč evrov.

izobraževanje

Kako pristopiti k izdelavi dobre spletne strani

Svoje novo podjetje boste zagotovo predstavili na spletu. Kaj mora vsebovati spletna stran, da boste privabili in prepričali stranke?

Več informacij

podjetni in inovativni

Ko se tunel konča, se Hiša začne

To, da so pod Kranjem rovi, mestno zaklonišče, ki izvira še iz medvojnih časov, v njih pa danes organizirajo od čarovniških delavnic do vinske poti, ni več nikakršna novost. Da pa ima Kranj prav tam, kjer se konča tunel v mestnem jedru, nov center kulturnih, ustvarjalnih in družabnih dejavnosti, pa počasi pronica med ljudi.

Hiša na koncu tunela so v Kranju poimenovali stičišče kulturnih, ustvarjalnih in kulinaričnih dejavnosti, ki deluje pod okriljem Zavoda za kulturo, umetnost in kulinariko Bonvivan. V Hiši na koncu tunela se tako stikajo stalna trgovina, ki ponuja izdelke slovenskih oblikovalcev, mesečne tematske razstave,  prostor za delavnice in predavanja, nudijo pa tudi najem delovne opreme in prostorov za organizacijo krajših delavnic, srečanj, izobraževanj in posvetovanj, kulinarične večere, ki bodo potekali vsak zadnji teden v mesecu, in preprosto – druženje.

Hiša na koncu tunela je v idejni zasnovi nastajala že dlje časa, konec lanskega poletja pa je začela dobivati tudi vsebino. Začeli so brez sredstev in z veliko iznajdljivosti, poleg idej in znanja pa je potrebno imeti tudi »dovolj poguma in ščepec norosti« je za Kranjčanko povedala ena izmed osrednjih snovalk Hiše, Jana Seliškar.

Viri: www.kranj.si, www.startaj.si, www.zavodbonvivan.si, www.gorenjskiglas.si

Pripravila: Monika Kern

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja