Go to Top

Podjetje, ki ni poslovalo celotno leto 2019 je upravičeno do povračil po Megazakonu

Podjetje, ki ni poslovalo celotno leto 2019 je tudi upravičeno do povračila nadomestila plače po Megazakonu. Pravniki DATA smo preverili pogoje, ki jih navaja včeraj sprejeti Megazakon. V članku predstavljamo pogoje, pod katerimi lahko tudi nova podjetja zaprosijo za povračilo nadomestila plače.

Informativni izračun plače

Kako bo torej upravičenost do pomoči dokazovalo podjetje, ki v letu 2019 sploh ni poslovalo ali pa podjetje, ki je poslovalo le krajše obdobje v letu 2019? Ali je do povračila nadomestila plače za svoje zaposlene po Megazakonu upravičeno tudi novo podjetje?

Na vsa ta in številna druga vprašanja vam lahko odgovorijo pravni ali davčni svetovalci! Pokličite nas na 01 6001 528 ter se dogovorite za svetovanje!

Podjetje, ki ni poslovalo celotno leto 2019 je upravičeno do povračil po Megazakonu

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Podjetje, ki ni poslovalo v celotnem letu 2019, je upravičeno do povračila nadomestil plače pod naslednjimi pogoji:

  • vsaj 25% zmanjšanje prihodkov v mesecu marcu 2020 v primerjavi s prihodki v mesecu februarju 2020 ali
  • vsaj 50% zmanjšanje prihodkov v mesecu aprilu ali maju 2020 v primerjavi s prihodki v mesecu februarju 2020.

Do pomoči je torej upravičeno tudi novo ustanovljeno podjetje, a le, če izpolnjuje zgoraj navedena pogoja. Včeraj sprejeti zakon torej natančneje in podrobneje določa merila, po katerih je do pomoči upravičeno tudi podjetje, ki je komaj začelo s poslovanjem. Predlog zakona do sedaj namreč ni določal meril za novo ustanovljeno podjetje (delodajalca), zato so se v strokovni javnosti delila mnenja o tem, ali je takšno podjetje sploh upravičeno do pomoči.

Delodajalci, ne veste kateri ukrepi so za vas najprimernejši? Pišite nam nadata@data.si– naši strokovnjaki svetujejo, kakšen ukrep je za vas najprimernejši!

pravninasvet_pravnosvetovanje

Katera podjetja so še upravičena do povračil nadomestil plače po Megazakonu?

Do pomoči so upravičeni tudi vsi tisti delodajalci, ki bodo podali izjavo, da bodo po njihovi oceni:

  • prihodki v prvem polletju 2020 upadli za več kot 20% glede na isto obdobje leta 2019 in
  • v drugem polletju 2020 ne bodo dosegli več kot 50% rasti prihodkov glede na isto obdobje leta 2019.

V primeru, da ta pogoj pomoči ob predložitvi letnih poročil za leto 2020 ne bo dosežen, bo moral upravičenec naknadno vrniti celotno pomoč.

Naši strokovnjaki so pripravili tudi izračun, ki ponazarja kaj izplačilo kriznega dodatka pomeni za strošek delodajalca. Potrebujete pomoč pri pripravi obračuna za vaše zaposlene?

Kateri delodajalci lahko zaprosijo za povračilo nadomestila plače?

Za povračilo nadomestila plače lahko zaprosijo vsi delodajalci v Republiki Sloveniji, razen neposredni ali posredni uporabniki proračuna Republike Slovenije in delodajalci, ki opravljajo finančno ali zavarovalniško dejavnost, ki spada v skupino K po standardni klasifikaciji dejavnosti.

Datini pravniki vam stojimo ob strani tudi, ko ni drugega izhoda in je odpuščanje res nujno. Pomagamo vam pri razlagi zakona in vodenju pravilnega postopka. Če potrebujete pomočnas pokličite na telefon 01 6001 528 ali nam pišite na data@data.si.

Komentarjev (2)

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja