Go to Top

Podatki o transakcijskih računih poslovnih subjektov so javno objavljeni

Po novem bodo transakcijski računi poslovnih subjektov v tujini javno objavljeni. Račune, ki jih imajo v tujini odpre fizične osebe, pa ostajajo davčna tajnost, pišejo na Fursu.

izobraževanje

Vodenje enostavnega knjigovodstva še nikoli ni bilo bolj enostavno! Preverite sami!

Več informacij

Zakon o davčnem postopku (ZDavP-2) določa, da lahko davčni organ osebi, ki dokaže, da je stranka ali udeležena v upravnem postopku ali postopku pred sodiščem, razkrije določene podatke.

Prijava na delavnico

poslovnih subjektov

To so določeni identifikacijski podatki o zavezancu, kot so davčne številka, ime, sedež, prebivališče, ID za DDV, podatki o znesku neplačanih davkov, preveč plačanih davkov, odloženem in obročnem plačilu, o predloženem davčnem obračunu ali napovedi.

Podatki o transakcijskih računih poslovnih subjektov, odprtih v tujini, so javno objavljeni, zato zanje ne veljajo določbe o varovanju davčne tajnosti. Do teh podatkov lahko dostopa vsakdo brezplačno preko spletnega portala AJPES (vpogled je možen preko Poslovnega registra Slovenije (PRS), v spletni aplikaciji ePRS, pišejo v Razkritje davčne tajnosti osebam, ki so udeležene v upravnih postopkih ali postopkih pred sodiščem.

Prijava na delavnico

Računi fizičnih oseb ostajajo davčna tajnost

Javno objavljeni pa niso in ne bodo tudi podatki o računih fizičnih oseb. To pomeni, da so podatki o transakcijskih računih fizičnih oseb davčna tajnost, zato je treba pri posredovanju teh podatkov upoštevati določbe zakona.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Davčni organ sme podatke, ki so davčna tajnost, razkriti tretjim osebam le na podlagi pisnega soglasja davčnega zavezanca, razen če mednarodna pogodba, ki obvezuje Slovenijo, ne določa drugače. Če pa zavezanec za davek v medijih sam nepopolno oziroma enostransko razkrije podatke, ki so davčna tajnost, lahko davčni organ celovito razkrije podatke o davčni zadevi.

Odprti računi v tujini fizičnih oseb, Furs bo kljub temu avtomatsko dobil vaše podatke!

Furs pa bo, kot smo že pisali v Furs ne ve za vaš odprt račun v tujini?, na podlagi avtomatične izmenjave informacij prejel podatke o finančnih računih, ki jih imajo rezidenti RS odprte v tujini. To pomeni, da bo prejela podatke o finančnih računih bank in hranilnic, kot so plačilni računi (transakcijski računi), depozitni računi, skrbniški računi in podobno, ki jih imate odprte v tujini. Podrobnosti boste našli v Odprt plačilni račun v tujini? Preverite podrobnosti!

Prijava na delavnico

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja