Go to Top

Počitniško delo: Kakšne možnosti za zaslužek imajo mladi?

Bližajo se poletne počitnice, torej obdobje, v katerem bo za mlade aktualno počitniško delo. Za vse, ki želijo kaj zaslužiti in nabrati delovne izkušnje je počitniško delo odlična priložnost. Vsaka izkušnja, ki jo bodo na ta način pridobili, bo zagotovo koristna.

Študentski servisi mlade zato spodbujajo, naj zgrabijo priložnost in se preizkusijo v opravljanju različnih nalog, študentom višjih letnikov pa svetujejo, da poprimejo za delo, ki je povezano z njihovo smerjo študija. Seveda pa študenti lahko prosti čas izkoristijo tudi za nabiranje podjetniškega znanja, še posebej, če razmišljajo, da bi kariero gradili kot samostojni podjetniki. Na Dati namreč tudi v poletnem času nudimo brezplačna podjetniška izobraževanja.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Imate odlično idejo za lastno podjetje? Pridite jo preverit na Dato.

Več informacij

Urne postavke za počitniško delo

V skladu z Odredbo o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljanje začasnih in občasnih del, torej tudi za počitniško delo, s 1. septembrom 2016 velja minimalna urna postavka 4,53 evra bruto. To pomeni, da študenti in dijaki ne smejo biti plačani manj, oziroma da delodajalci del z nižjo urno postavko sploh ne smejo objavljati med prostimi deli.

Delodajalec prav tako ne sme znižati urne postavke za že opravljeno delo. Znižanje urne postavke, tudi za počitniško delo, lahko velja šele po tem, ko je bil dijak ali študent o spremembi seznanjen.

Prijava na izobraževanje

Ali veste, da se lahko tudi študent odloči za ustanovitev podjetja? Kakšne ugodnosti pridobi in katere izgubi, razlagamo v prispevku Tudi študent lahko odpre s. p..

Najbolje so plačani inštruktorji in vaditelji, najmanj delavci v proizvodnji

Dela, ki so na voljo, so zelo različna, ponudba med posameznimi študentskimi servisi pa ostaja več ali manj podobna. Med najpogostejšimi so pomoč v strežbi in prodaji, med drugim se iščejo tudi animatorji, reševalci iz vode, vodniki in učitelji.

Na e-Študentskem servisu so za STA povedali, da je povpraševanje delodajalcev po študentih in dijakih veliko v turističnih središčih in v podjetjih, kjer rabijo zamenjave za delavce, ki gredo poleti na dopust.

počitniško deloPo njihovih trditvah se dijaki zanimajo zlasti za počitniško delo, ki je enostavnejše, denimo za pakiranje in deklariranje. Med dekleti so priljubljena dela v administraciji in delo hostes, fantje pa povprašujejo tudi po težjih fizičnih delih, kot je prelaganje betonskih vreč, saj lahko v kratkem času zaslužijo več, radi imajo tudi delo za računalnikom.

Na e-Študentskem servisu med najbolje plačanimi deli izpostavljajo poučevanje in inštrukcije, ki so plačana od devet evrov na uro bruto dalje. Vaditelji, trenerji plavanja ali smučanja dobijo od 8,5 evrov na uro bruto dalje, sledijo jim računalničarji in programerji.

Počitniško delo mora biti ustrezno urejeno

Pomembno je, da je počitniško delo ustrezno urejeno. Mladi si morajo že pred začetkom dela poskrbeti napotnico, saj bo v nasprotnem primeru delo potekalo “na črno”. V primeru nezgode ne bo mogoče zahtevati odškodnine, v primeru inšpekcijskega pregleda pa bosta kaznovana oba z delodajalcem.

Za delodajalce pa je prav tako priporočljivo, da s študentom oziroma dijakom sklenejo formalni pisni dogovor o medsebojnih obveznostih in pravicah, četudi gre le za počitniško delo. Na ta način se zmanjšajo možnosti za morebitna nesoglasja. V kolikor bi radi delovno razmerje s študenti in dijaki uredili na omenjen način, vam nudimo pravno svetovanje.

Prijava na izobraževanje

Morda vas zanima tudi, kakšne so pravice študenta, ki dela, oziroma kakšne obveznosti imate kot delodajalce, če vam pri delu pomaga študent.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja