Go to Top

Pocenitev transakcij in menjave valut v EU

Evropska komisija predlaga pocenitev transakcij oziroma čezmejnih plačil v evrih v celotni Evropski uniji (EU). Po sedanjih pravilih lahko prebivalci ali podjetja evrskega območja transakcije v evrih v svoji ali drugi državi članici evrskega območja opravljajo pod enakimi pogoji. Komisija pa bi to razširila tudi na preostale članice EU.

>>> Registracija s. p. se pri nas opravi hitro in enostavno. Kljub temu pa morate, preden opravite postopek za ustanovitev podjetja, dobro poznati vse plati samozaposlitve. Njene prednosti in slabosti predstavljamo na našem brezplačnem izobraževanju.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Na ta način bi vsi potrošniki in podjetja lahko v celoti izkoristili prednosti enotnega trga pri pošiljanju denarja, dvigu gotovine ali plačilih v tujini, so sporočili iz Bruslja.

Vsa čezmejna plačila v evrih znotraj EU, vendar zunaj evrskega območja, bi stala enako – z majhnimi pristojbinami ali sploh brez njih – kot domača plačila v lokalni uradni valuti.

Informativni izračun plače

Pocenitev transakcij v EU

Pristojbine, ki se zaračunajo za čezmejna plačila v evrih, bi bile enake kot za enakovredna domača plačila v lokalni valuti. To bo znižalo pristojbine na nekaj evrov ali celo centov, so prepričani v Bruslju.

Trenutne zajetne pristojbine so ovira za enotni trg. Ustvarjajo namreč ovire za čezmejne dejavnosti gospodinjstev, denimo kupovanje blaga ali storitev na območju druge valute. Negativno pa vplivajo tudi na čezmejno dejavnost podjetij, zlasti malih in srednjih. To ustvarja veliko vrzel med prebivalci evrskega območja, ki izkoriščajo prednosti enotne valute, in prebivalci zunaj evrskega območja, ki lahko poceni transakcije opravijo le znotraj svoje države.

>>> Imate zanimivo poslovno idejo? Kako z njo pridete do dodatnega zaslužka, tudi ob redni službi, vam razkrijemo na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Več preglednosti na področju pretvorbe valut

pocenitev transakcij

Pocenitev transakcij pa ni edina novost, ki jo predlaga Komisija. Zavzemajo se tudi za več preglednosti in konkurence za storitve na področju pretvorbe valut, če potrošniki kupujejo blago ali storitve v valuti, ki ni njihova. Če se odločijo za plačilo v evrih namesto v lokalni valuti, skoraj zagotovo plačajo več.

Po novem naj bi tako morali biti potrošniki obveščeni o stroških pretvorbe valute, preden opravijo storitev, na primer plačilo s kartico ali dvig gotovine na bankomatu.

V nedavni raziskavi so namreč evropski potrošniki izrazili nezadovoljstvo nad praksami dinamične pretvorbe valut, tj. plačili v tujini v domači valuti. Želijo si, da se tovrstne prakse prepovejo, saj je bilo ugotovljeno, da je potrošnik v večini obravnavanih primerov oškodovan.

Zakonodajni predlog morata zdaj sprejeti Evropski parlament in svet.

>>> Regres 2018: Kdaj in v kakšni višini mora biti izplačan?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja