Go to Top

Plače učiteljev višje od plač učiteljic

Danes je svetovni dan učiteljev – čestitamo vsem predanim učiteljicam in učiteljem!

Plače učiteljev – V šolskem letu 2017/18  je v slovenskih vrtcih delalo 11.230 vzgojiteljev in njihovih pomočnikov. Vsak je v povprečju skrbel za osem predšolskih otrok. Vsak od 17.928 osnovnošolskih učiteljev je poučeval povprečno deset učencev. V srednjih šolah, kjer je poučevalo 6.131 srednješolskih učiteljev, pa je en učitelj poučeval povprečno dvanajst učencev.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Plače učiteljev višje od plač učiteljic

Povprečna mesečna bruto plača moških, zaposlenih v dejavnosti vzgoje in izobraževanja, je po podatkih Statističnega urada RS (SURS) v letu 2017 znašala 2.454 evrov. To je 39 odstotkov več od skupne povprečne mesečne bruto plače vseh zaposlenih moških v Sloveniji.

Povprečna mesečna bruto plača žensk v tej dejavnosti pa je bila od plače njihovih moških sodelavcev v povprečju nižja skoraj za 500 evrov. Znašala je 1.957 evrov – to je za 18 odstotkov več od povprečne bruto plače vseh zaposlenih žensk v Sloveniji.

Znate preračunati bruto plačo v neto znesek in obratno? Pri izračunu si lahko pomagate z našim spletnim kalkulatorjem, s katerim enostavno preračunate bruto v neto plačo in obratno.

Informativni izračun plače

Število učiteljev narašča

plače učiteljevŠtevilo delovno aktivnih, ki delo opravljajo na področju izobraževanja, v Sloveniji narašča. Od leta 2010 do leta 2017 se je njihovo število po podatkih Statističnega urada RS (SURS) povečalo za 10 odstotkov. Izobraževanje je večinoma domena žensk, saj je bilo v letu 2017 med delovno aktivnimi na področju izobraževanja približno 80 odstotkov žensk in 20 odstotkov moških.

Najbolj ženske prevladujejo med vzgojiteljicami. V šolskem letu 2017/18 so bili zaposleni v predšolski vzgoji v 97 odstotkih ženske. V osnovnošolskem izobraževanju je bil ta odstotek za deset odstotnih točk nižji, bilo jih je 87 odstotkov. Na srednješolski ravni izobraževanja se je ta delež znižal na 68 odstotkov. Na terciarni ravni pa se je številčno razmerje med spoloma obrnilo: moških je bilo 55,5 odstotka, žensk 44,5 odstotka.

Tudi med bodočimi pedagogi močno prevladujejo ženske. V študijskem letu 2017/18 je bilo v Sloveniji v študijski program Izobraževanje učiteljev vpisanih 7.418 študentov – od tega 6.478 (87 odstotkov) deklet in samo 940 študentov.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Ugotavljate, da služba v šolstvu ni za vas? Spoznajte Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja