Go to Top

Osebno dopolnilno delo preko spleta

Osebno dopolnilno delo preko spleta

Osebno dopolnilno delo preko spleta pomeni, da posameznik  lahko svoje izdelke prodaja tudi v samostojni spletni trgovini.  Lahko pa preko drugih spletnih trgovin, kot sta na primer Etsy in Amazon Handmade.

»V kolikor oseba opravlja osebno dopolnilno delo preko spleta na podlagi seznama del B in ima ustrezno urejen status, lahko opravlja spletno prodajo. Vendar lahko prodaja le tiste izdelke, ki jih izdela sama. Oseba, ki  bi izdelke kupila z namenom nadaljnje prodaje, opravljala trgovinsko dejavnost, ki pa je v tej statusni obliki ne more opravljati.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

V tem primeru se mora oseba registrirati kot s. p. ali d. o. o. in primerno registrirati dejavnost za opravljanje trgovinske dejavnosti.

Držati se morate pravil za prodajo preko spleta

Posameznik lahko opravlja  osebno dopolnilno delo preko spleta tako, da svoje izdelke prodaja preko samostojne spletne trgovine.  Mora  pa pri tem upoštevati tudi vse pogoje, ki veljajo pri sklepanju prodaje na daljavo. O spletni trgovini in pogojih poslovanja zanjo, smo že pisali v dveh prispevkih – v prvem in drugem delu.

Osebno dopolnilno delo preko spleta in vsa pravila

Ne glede na način prodaje izdelkov, mora posameznik, ki opravlja osebno dopolnilno delo preko spleta, upoštevati omejitve, ki jih ta status prinaša. Osebno dopolnilno delo namreč od opravljanja samostojne dejavnosti loči to, da se delo opravlja občasno, hkrati pa je omejeno z višino zaslužka.

Posamezniku lahko  osebno dopolnilno delo preko spleta prinese  denarja v polletju  le trikratnik povprečne mesečne neto plače, trenutno je to 2.974,32 evra.

V primeru, da opravlja dela iz seznama B – gre za izdelovanje izdelkov domače in umetnostne obrti ali drugih. To velja tudi za  zelišča ter mletje žita, žganje apna ali izdelovanje oglja pa mora sam kupiti tudi mesečno vrednotnico v višini 9 evrov. Več o obveznostih pri opravljanju osebnega dopolnilnega dela si lahko preberete tukaj in tukaj.

Pomembno je tudi to, da posameznik lahko dela iz skupine B  opravlja tudi za pravno osebo, tuj pravni subjekt ali samozaposleno osebo.

izobraževanje

Osnove Facebooka za podjetnike

Ključ do uspeha vaše spletne trgovine je njena prepoznavnost. Najlažje pa jo boste dosegli s pomočjo Facebooka, ki omogoča preprosto oglaševanje.

Več informacij

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so opozorili še, da Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1) prepoveduje tudi nedovoljeno oglaševanje. Tako posameznik, dokler nima registrirane dejavnosti ali priglašenega opravljanja osebnega dopolnilnega dela, svoje dejavnosti ne sme ne opravljati ne oglaševati.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja