Go to Top

Oprostitev plačila prispevkov za s. p. izključno ob prvem vpisu v poslovni register

V primeru, da je zavezanec najprej odprl, zaprl in nato ponovno odprl s. p., ne glede na to, da od prvega vpisa še nista pretekli dve leti, ob drugem vpisu zanj delna oprostitev plačila prispevkov za s. p. zanj ni več mogoča.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Razmišljate o samozaposlitvi? Še vedno lahko ob prvem vpisu izkoristiti delno oprostitev plačila prispevkov za socialna zavarovanja v prvem in drugem letu poslovanja.

Več informacij

Delna oprostitev plačila prispevkov do dve leti po prvem vpisu

Do oprostitve plačila prispevkov za s. p. je upravičen zavezanec, ki prvič odpre s. p. in je na podlagi samozaposlitve vključen v socialna zavarovanja. Pri tem je do navedene delne oprostitve upravičen dve leti od prvega vpis.

Oprostitve plačila prispevkov za s. p. so oproščene zgolj tiste osebe, ki so vključene v pokojninsko in invalidsko zavarovanje na podlagi opravljanja samostojne dejavnosti, in sicer v prvih dveh letih poslovanja po prvem vpisu v register. O tem smo že pisali v prispevku Kdaj uveljavljanje delne oprostitve plačila prispevkov.

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pojasnjujejo, da v primeru, da je oseba iz registra izbrisala in zaprla dejavnost, potem ob ponovnem odprtju dejavnosti ne gre več za prvi vpis v register .Kot pojasnjujejo na ministrstvu je taka oseba opravičena do oprostitve plačila prispevkov za s. p. le za čas, ko je prvič odprla samostojno dejavnost pa do prvega izbrisa iz registra.

Na Finančni upravi RS se strinjajo in dodajajo: »Ob ponovnem odprtju s. p. (četudi v obdobju enega ali dveh let) mu ta oprostitev plačila prispevkov za s. p.  ne pripada več, saj ne gre ve za prvi ampak drugi vpis s. p.«

Ste odprli in zaprli s. p.? Oprostitev prispevkov vam ne pripada več!

Klikni in deli

Delna oprostitev plačila prispevkov za s. p. v primeru spremembe popoldanskega v polni s. p.

V primeru, da ima oseba odprt t. i. popoldanski s. p. in je vključena v obvezno zavarovanje na podlagi pogodbe o zaposlitvi pri drugem delodajalcu, ni upravičena do uveljavljanja oprostitve plačila prispevkov za s. p.

Kot pravijo na ministrstvu, pa se mora taka oseba v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi na podlagi samozaposlitve vključiti v obvezno zavarovanje in plačevati polne prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. S. p. lahko seveda tudi zapre.

oprostitev plačila prispevkov za s. p.Na ministrstvu pa opozarjajo tudi, da lahko ta oseba uveljavlja olajšavo plačila prispevkov za preostali čas, če od prvega vpisa v register samostojnih podjetnikov še ni poteklo dve leti. To pomeni, da lahko ta oseba uveljavlja olajšavo le za čas, ki ji je ostal od prenehanja pogodbe o zaposlitvi in vključitve v obvezno zavarovanje na podlagi 15. člena zakona do poteka dveh let od prvega vpisa samostojne dejavnosti.

Praktičen primer:

Luka je 1. januarja 2015 prvič odprl t. i. popoldanski s. p. za izdelavo lesenih spominkov. V obvezna socialna zavarovanja je bil vključen na podlagi pogodbe o zaposlitvi. 1. januarja 2016 se je Luka odločil, da bo popoldanski s. p. spremenil v polni s. p., saj mu je 31. decembra potekla pogodba o zaposlitvi. Luka se je v skladu s 15. členom zakona vključil v obvezna socialna zavarovanja za polni zavarovalni čas na podlagi samozaposlitve, kar pomeni, da bo do nadaljnjega moral plačevati polne prispevke za vsa socialna zavarovanja.

A, ker je od ustanovitve popoldanskega s. p. že minilo 12 mesecev, lahko Luka uveljavlja delno oprostitev plačila prispevkov le za preostalih 12 mesecev do  izteka dveh let od prvega vpisa samostojne dejavnosti v poslovni register.

Oprostitev plačila prispevkov za s. p. se ne veže na predhoden status

Na ministrstvu še pojasnjujejo, da se v skladu s 15. členom ZPIZ-2 oprostitev plačila prispevkov za s. p. ne veže na katerikoli drugi status pred odprtjem samostojne dejavnosti. Pomembno je le, opozarjajo na ministrstvu, da oseba prvič odpre samostojno dejavnost ter da je na tej podlagi vključena v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

To pomeni, da v primeru, da je bil zavezanec pred odprtjem samostojne dejavnosti zaposlen v zavodu, društvu ali gospodarski družbi (ne glede na lastništvo) in po odprtju s. p. tega dela ne opravlja več, predhodne zaposlitve ne vplivajo na delno oprostitev prispevkov za s. p.

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Pri odpiranju s. p. se lahko odločite, da boste davčno osnovo ugotavljali na podlagi normiranih stroškov. Kaj natanko to pomeni, boste izvedeli na seminarju. Pridružite se nam!

Več informacij

Oprostitev plačila prispevkov za s. p. za koga?

V skladu s 145. členom Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) velja, da so samozaposleni v prvih 12 mesecih poslovanja po prvem vpisu v poslovni register ali drug ustrezen register oziroma evidenco, oproščeni plačila prispevka zavarovanca in delodajalca v višini 50 odstotkov zneska prispevka. V naslednjih 12 mesecih pa so samozaposleni oproščeni plačila prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 30 odstotkov zneska prispevka, obračunanega od osnove.

Komentarjev (16)

 • Neja Slakonja 28. Januarja 2017 - 11:38 Odgovori

  Kaj se zgodi v primeru, da se po štirih mesecih od odprtja s.p. (prvi vpis v register, torej je plačevanje prispevka PIZ znižano za 50%) zaposlim za skrajšan delovni čas (20 ali manj ur na teden) a samo za 2 meseca, s.p. ne zaprem, preko s.p. plačujem preostanek prispevkov. So ti prispevki v tem času še vedno znižani za 50%? In ko po dveh mesecih preneha pogodba o zaposlitvi za skrajšan delovni čas, bodo prispevki za PIZ ostali še vedno znižani za 50%?

  • Monika Kern 1. Februarja 2017 - 9:28 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vaše vprašanje. Če se vaši prehodi iz rednega v popoldanski s. p. (in obratno) odvijajo v enem letu, vam pripada tako, kot ste zapisali; prvo leto poslovanja 50% nižji PIZ prispevki znotraj socialnih prispevkov. Pri tem je pomembno le, da s. p.-ja ne zaprete, sicer te možnosti več nimate. V kolikor imate nadaljnja vprašanja, pa se lahko obrnete na naše podjetniške svetovalce in od njih zahtevate ponudbo za izračun plačevanja prispevkov na račun zaposlitve za skrajšani delovni čas in odprtja s.p. v vašem konkretnem primeru. Dobite jih na 01 600 1530 ali na data@data.si. Lep pozdrav, Data d. o. o.

 • Klavdija 4. Februarja 2017 - 23:30 Odgovori

  Pozdravljeni

  Odprla sem s.p. in koristim možnost znižanega plačila prispevkov. Sem vezana na kak rok, do kdaj moram imet s.p. odprt? Oz. če ga jaz npr.po pol leta zaprem, ali imam kakšne obveznosti zaradi tega, ker sem imela to ugodnost?

  Hvala in lp

  • Monika Kern 6. Februarja 2017 - 8:39 Odgovori

   Spoštovani, predpisanega roka ni. Vendar pa s tem, ko s. p. zaprete, ob morebitnem ponovnem odprtju s. p. te ugodnosti več nimate, tudi, če ga ponovno odprete še v teku istega leta, ko ste s. p. prvič odprli. Več informacij o tem imajo naši podjetniški svetovalci. Konkretno vprašanje jim proti plačilu lahko ponudite na data@data.si ali na telefon 01 600 1530. Lep pozdrav, Data d. o. o.

 • peter g 10. Marca 2017 - 10:03 Odgovori

  Želel bi prevzeti s.p. (univerzalno pravno nasledstvo).
  Zanima me, glede na to da še nisem vpisan v register ali sem upravičen do znižanega plačila prispevkov?
  Vse ostalo razen lastnika s.p. ja ostane enako.

  Hvala Peter.

  • Dominika Ahačič 10. Marca 2017 - 10:40 Odgovori

   Spoštovani!
   Da, glede na to, da boste prvič nosilec dejavnosti, boste lahko uveljavljal 50 % nižje pokojninsko-invalidske prispevke, znotraj socialnih prispevkov. Za vsa morebitna dodatna vprašanja nas lahko pokličete na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si. Lep pozdrav, Data d. o. o.

 • Melita Novak 11. avgusta 2017 - 17:31 Odgovori

  Pred desetimi leti sem imela in zaprla sp.Ali mi ob ponovnem odprtju pripada oz sem upravičena do zmanjšanja prispevkov ali ne???
  Hvala za odgovor,. Melita

  • Data d.o.o. 14. avgusta 2017 - 11:13 Odgovori

   Spoštovani,

   do zmanjšanih prispevkov so upravičeni le tisti, ki se prvič vpisujejo v Poslovni register Slovenije, torej le tisti, ki še niso imeli odprtega podjetja.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

 • Snežana Brumec 29. Januarja 2018 - 18:29 Odgovori

  Ali v primeru, da gre nosilka s.p. po dveh mesecih od odprtja s.p. na porodniško to pomeni, da 50 % lahko koristi samo prva dva meseca, potem ima eno leto porodniško in potem lahko koristi še 10 mesecev 30% znižanje?

  Hvala za odgovor in lep pozdrav,
  Snežana

  • Manca Borko Grimšič 31. Januarja 2018 - 9:58 Odgovori

   Pozdravljeni, da, skupaj lahko po odprtju s. p. znižano plačilo prispevkov koristite dve leti od prvega odprtja s. p.-ja. T. i. porodniška tega ne prekine, kar pomeni, da vam po prihodu nazaj na delo ostane še 10 mesecev znižani prispevki za 30 %. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Eva Razboršek 28. Marca 2018 - 7:17 Odgovori

  Pozdravljeni,
  pred leti sem imela status samozaposlene v kulturi (vpisana v razvid), ki sem ga vrnila. Sedaj razmišljam o odprtju s.p. in me zanima, če sem vseeno upravičena do začetnega znižanja plačila prispevkov.
  Hvala za odgovor in lep pozdrav,
  Eva

  • Dominika Ahačič 18. Aprila 2018 - 8:10 Odgovori

   Pozdravljeni, če boste odprli s. p., je to drugi vpis v register zavezancev na Furs, zato ne boste upravičeni do 50 % nižjih pokojninskih prispevkov, znotraj socialnih prispevkov. Lep pozdrav, Data d. o. o.

 • Ana Kosmac 8. oktobra 2019 - 19:50 Odgovori

  Pozdravljeni.

  2 leti nazaj julija sem odprla popoldanski s.p. in ga potem zaprla cez en mesec. Sedaj razmisljam o odprtju polnega s.p, vendar me zanima ali sem upravicena do manjsega placila prispevkov.

  Lp
  Ana

  • Tjasa Dobnik 13. Januarja 2020 - 11:43 Odgovori

   Pozdravljeni.

   Zahvaljujemo se vam za vprašanje. V kolikor posameznik prvič odpira s.p., mu Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje prizna prvo leto 50% nižje pokojninske prispevke znotraj socialinih prispevkov, drugo leto poslovanja so ti pokojninski prispevki nižji za 30% (torej namesto 385,42 EUR socialnih prispevkov mesečno, ob upoštevanju popusta 260,00 EUR/mesečno).

   Lep pozdrav,
   DATA d.o.o.

 • Katja Kociper Jancic 24. Decembra 2019 - 15:40 Odgovori

  Pozdravljeni!
  Imam eno vprasanje: leta 2012 sem imela niti ne cel mesec odprt popoldanski s.p. Ob tem sem bila redno zaposlena v šolstvu (nedolocen cas). Zatem sem zaprla pop.s.p. Zdaj pa odpiram čisti s.p. Zanima me, ce mi pripada oprostitev polovicnega placila prispevkov ali ne vec? Hvala!

  • Tjasa Dobnik 13. Januarja 2020 - 11:42 Odgovori

   Pozdravljeni.

   Zahvaljujemo se vam za posredovano vprašanje. V kolikor posameznik prvič odpira s.p., mu Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje prizna prvo leto 50% nižje pokojninske prispevke znotraj socialnih prispevkov, drugo leto poslovanja so ti pokojninski prispevki nižji za 30% (torej namesto 385,42 EUR socialnih prispevkov mesečno, ob upoštevanju popusta 260,00 EUR/mesečno).

   Lep pozdrav,
   DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja