Go to Top

Oprostitev davka na motorna vozila za velike družine

Oprostitev davka na motorna vozila – kdo to lahko koristi? Kakšen je postopek?

Oprostitev davka na motorna vozila je z zakonom ZDMV-1 mogoča tudi za večje družine s tremi ali več otroki. Preberite si več o tem kakšni pogoji veljajo za oprostitev davka na motorna vozila v tem primeru in o postopku pridobitvi oprostitve! Mimogrede, bi želeli ustanoviti podjetje? Data točka je rešitev!

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Oprostitev davka na motorna vozila in ugodnosti (ter obveznost) pri nakupu avta v poslovne namene

Veliko podjetnikov, posebej tisti ki imajo s.p., se večkrat znajdejo v situaciji, kjer ne vedo ali kupiti motorno vozilo – kot fizična oseba ali na podjetje. Bolj podrobno vam lahko prednosti in obveznosti predstavi naš davčni strokovnjak! Za termin plačljivega strokovnega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače

Oprostitev davka na motorna vozila in ZDMV-1

Oprostitev davka na motorna vozila je novost, ki je bila vzpostavljena z uvedbo novega davka na motorna vozila na podlagi ZDMV-1. Ta je prišel v veljavo s 1. januarjem 2021.

Zakon dovoljuje oprostitev davka na motorna vozila v primerih:

  • ko gre za nakup električnega vozila;
  • nakup vozila za družine s tremi ali več otroki,
  • da se vozilo, ki se pred prvo registracijo na ozemlju Republike Slovenije izvozi ali dobavi v drugo državo članico,
  • ko gre za nakupa vozila, ki ima status starodobnega vozila, dirkalnika ali intervencijskega vozila,
  • da gre za gasilska vozila in vozila za namen civilne zaščite Republike Slovenije.

Preverite roke za dohodnino 2022!

davčno svetovanje

Božičnica 2022 – jo bo vaše podjetje izplačalo?

Za oprostitev davka na motorna vozila, mora ves čas izpolnjevati pogoje za oprostitev!

Vozilo, pri katerem se je upoštevala oprostitev davka na motorna vozila, mora ves čas izpolnjevati predpisane pogoje za oprostitev. V kolikor se takšna vozila naknadno predelajo (v drugo vrsto osebnega vozila) ali uporabljajo za druge namene, za ta vozila več ne velja oprostitev davka na motorna vozila.

Davek na motorna vozila se zaradi neizpolnjevanja predpisanih pogojev v tej točki obračuna ob upoštevanju predpisanega odstotka davka, določenega glede na starost motornega vozila.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Oprostitev davka na motorna vozila velja ob nakupu avta vsaka 3 leta!

Oprostitev davka na motorna vozila po ZDMV-1 dovoljuje, da starši vsaka tri leta kupijo osebno vozilo ali kombinirano vozilo. To vozilo mora za oprostitev davka na motorna vozila imeti najmanj pet sedežev in moč motorja do vključno 150 kW. Prav tako mora starš na dan nakupa oz. uvoza imeti prijavljen isti naslov stalnega prebivališča kot trije ali več otrok. Otroci v tem primeru še niso dopolnili 18 let ali še niso pred 18 letom pridobili popolne poslovne sposobnosti. Oprostitev lahko pod enakimi pogoji uveljavlja tudi druga oseba, ki varuje otroka kot njegov skrbnik oz. rejnik.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Kako se uredi oprostitev davka na motorna vozila?

Oprostitev davka na motorna vozila se uveljavlja pri davčnem organu v kolikor je bilo vozilo kupljeno pri prodajalcu na ozemlju Slovenije. Oprostitev davka na motorna vozila v primeru uvoza se opravi neposredno ob vložitvi napovedi ali uvozne deklaracije ali naknadno s povračilom plačanega davka pri davčnem organu. Rok za slednje je najkasneje 3 mesce od uvoza z vložitvijo zahtevka DMV-V.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja