Go to Top

Olajšave za raziskave in razvoj: Koristi jih vse manj podjetij

Število podjetij, ki koristijo davčne olajšave za raziskave in razvoj, se je v zadnjih letih stalno povečevalo, podatki za lani pa kažejo na padec. Kot opažajo na gospodarskem ministrstvu, v marsikaterem podjetju niso prepričani, ali so do te olajšave sploh upravičeni.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Več informacij

Po podatkih Finančne uprave RS (FURS), ki jih je objavila STA, je davčne olajšave za raziskave in razvoj v davčnem obračunu za leto 2016 koristilo 629 podjetij. In sicer v skupni višini skoraj 268 milijonov evrov. Leto prej si je na ta način zmanjšalo davčno osnovo 757 podjetij, kar je bilo skoraj 50 odstotkov več kot pred petimi leti.

Prijava na izobraževanje

Pri koriščenju olajšave za raziskave in razvoj si lahko pomagate s Fursovimi smernicami

olajšave za raziskave in razvojFinančna uprava je prav zato na svoji spletni strani objavila smernice za uveljavljanje davčnih olajšav za raziskave in razvoj. Pripravljene so bile v sodelovanju med Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo in FURS.

Zavezanci za davek smernice lahko uporabljajo kot delovni pripomoček pri ugotavljanju, ali njihova dejavnost predstavlja raziskovalno-razvojno dejavnost, za katero je mogoče uveljavljati davčno olajšavo za vlaganja v raziskave in razvoj, so pojasnili na FURS.

Olajšave za raziskave in razvoj lahko uveljavljajo podjetja v Sloveniji, ki izvajajo raziskovalno-razvojne projekte, in sicer pri obračunu davka na dobiček. O tem smo že pisali v prispevku Kdo lahko uveljavlja davčno olajšavo za vlaganja v raziskave in razvoj?. Katera stroški se lahko štejejo za vlaganja v raziskave in razvoj, je sicer natančneje pojasnjeno v Pravilniku o uveljavljanju davčnih olajšav za vlaganja v raziskave in razvoj.

Registracija podjetja je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Pri uveljavljanju olajšave za raziskave in razvoj vam lahko pomagajo in svetujejo tudi davčni strokovnjaki podjetja Data. Vse informacije o davkih in olajšavah pa dobite tudi na izobraževanju Abeceda poslovanja.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja