Go to Top

Okolju prijazen izdelek ali storitev – lahko to sploh dokažete?

Okolju prijazen izdelek ali storitev – lahko to sploh dokažete? - Data d.o.o.

Okolju prijazen izdelek ali storitev in LCA analiza za vrednotenje vplivov

Okolju prijazen izdelek ali storitev je poleg vedno bolj popularnega tržnega segmenta lahko tudi izjemno strateški način vključevanja podjetja v globalne verige izdelkov in storitev.

Informativni izračun plače

Marsikatero podjetje je prodrlo na določen nov trg ali bilo vključeno v proizvodni proces večjih podjetij kot ponudnik okolju prijaznega izdelka ali storitve. Tudi trženje in oglaševanje takšnih izdelkov in storitev je vedno bolj v ospredju. Večkrat pa se poraja vprašanje – ali je do okolja prijazno res to kar piše?

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Kar je okolju prijazno, je za podjetja vredno tudi certificirati in dokazati!

Okolju prijazno in ekološko trajnostno je vzdevek, ki smo ga lahko poslušali že več kot desetletje. Pojavlja se od embalaže za večkratno uporabo do postrežbe kave v priljubljeni pražarni. Ta trend ni samemu sebi v namen. Po nekaterih podatkih bi namreč 60% potrošnikov raje izbralo izdelek ali storitev, ki je vsaj iz enega vidika okolju prijazen.

Poleg oglaševanega, pa podjetja vedno bolj padejo pod pritiske, da dokažejo njihove trditve glede njihovih okoljskih vplivov. Nenazadnje tudi nacionalne zakonodaje sprejemajo vedno bolj restriktivne zakone glede uporabe določenih okolju ne-prijaznih vplivov. Zakaj ne bi prijaznejših prilagoditev za okolje, ki jih podjetja morajo izvajati, tudi izkoristila v svoj namen?

podjetniško svetovanje

Okolju prijazen izdelek ali storitev lahko certificirate tudi s t.i. LCA analizo

LCA analiza (Life-cycle assessment) predstavlja metodo ocene okoljskih vplivov vseh življenjskih faz določenega izdelka podjetja. LCA analiza bo v luči »bolj zelene« Evropske perspektive postala dodatna prednost za podjetja, ki bodo sodelovala na razpisih in subvencijah.

Informativni izračun za normirance

LCA analiza spremlja posledice, ki jih izdelek ali storitev pustita v okolju- in to od nastajanja do potrošnikove porabe

LCA analiza vključuje podatke o uporabljenih materialih in energiji, ki so porabljeni v celotni verigi vrednosti pri proizvodnji določenega izdelka, procesa ali storitve. Zajem teh podatkov je ključen za ugotovitev posledičnih okoljskih emisij v okolje. Analiza se ne konča pri zbiranju podatkov in ugotovitvi negativnih učinkov. LCA analiza pomaga tudi pri interpretaciji teh podatkov in izoblikovanju bolj informirane odločitve. Tako pomaga podjetju pri dolgoročnemu doseganju ekoloških ciljev.

LCA analiza tako zajame celoten skupek potencialnih okoljskih vplivov določenega izdelka in med drugim tudi usmerja razvoj izdelkov in storitev v nizko-ogljično krožno gospodarstvu  in recikliranje.

LCA analiza je široko sprejeta po celem svetu in je vključena tudi v serijo ISO standardov.

Želim se prijaviti na e-novice

LCA analiza – do nje lažje z državnim vavčerjem

Do okolju prijazne ocene življenjskega cikla izdelka ali storitve lahko podjetja pridejo tudi s pomočjo državnega sofinanciranja. Poziv za vavčer za celostno vrednotenje okoljskih vplivov je bil objavljen v uradnem listu. Od septembra letos lahko podjetja izkoristijo vavčer za celostno vrednotenje okoljskih vplivov (LCA). V okvirih tega vavčerja lahko podjetje dobi vrnjeno do 60 % upravičenih stroškov  - do zneska 9.999,99 evrov.

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja